spot_img

Čist vazduh u stanu je preka potreba: Šta sve treba znati pre nego što se odlučite za prečistač vazduha

Uzevši u obzir da u našim domovima provodimo najmanje 10 sati dnevno, svež i čist vazduh je prioritet kada je zdravlje i kultura stanovanja u pitanju.

Dok smo napolju, udišemo izduvne gasove, ugljen monoksid, polen, ambroziju prašinu i šta još sve ne. U januaru ove godine bili smo svedoci kritične zagađenosti vazduha nad Srbijom.

Ostati kod kuće, to je rešenje, pomisliće mnogi, no tu moramo da vas razočaramo. Tek tamo nas čekaju “skriveni neprijatelji” u vidu prašine, vlage, buđi, grinja, elektromagnetnog zračenja, a naročito se ističu “pm čestice“. Ako vam se dešava da ste u svom domu bezvoljni, tromi, osećate nemir i blagi pritisak na grudima, nemojte se više pitati zbog čega je to.

Uzroci ovome su najpre nedovoljna kompleksna higijena, loša gradnja, činjenica da u gradovima sve manje ima vegetacije koja nas štiti od loših čestica i gasova, naposletku, niska svest o važnosti čistog vazduha. Kad sve ovo saberemo, dobijamo sledeću činjenicu:

Vazduh u kući može biti 5 do 6 puta zagađeniji nego onaj napolju!

“Morao sam da ostanem budan jedne noći zato što mi je bilo jako loše zbog zagađenja vazduha”, rekao je desetogodišnji Alfi iz Londona, jedan od 300 dece koja učestvuju u istraživanju koliko nam šteti loš i prljav vazduh, “zagađen vazduh može da vam ošteti pluća, čak i mozak, može da ošteti skoro sve što je u vašem telu”, zaključio je on.

Kako onda postići čist vazduh u stanu?

Vazduh najbolje čisti priroda i prirodni filteri kao što su voda, vetar, zemlja, vegetacija (koje ima sve manje). S obzirom da smo prilično zabrljali kod Majke Prirode, ostaje nam da preuzmemo odgovornost i “očistimo vazduh” najbolje što možemo.

Ovo je sedam koraka koje treba preduzeti:

#1 Provetravanje

Pod broj 1 – uvek, ali uvek treba da provetravamo sve prostorije u kući. Malo čuvene promaje će očistiti celu kuću od ustajalog vazduha, a sunčevi zraci će barem donekle dezinfikovati prostor.

#2 Ne zagađuj

Ne bismo smeli da zagađujemo vazduh u kući dodatno. Ovo su stvari i navike koje treba izbegavati kod kuće:

  • veštački osveživači prostora,
  • dezodoransi,
  • sve sveće osim onih od parafinskog voska,
  • pušenje,
  • sušenje veša.

#3 Higijena ljubimaca

Nemoj samo asepsolom, molim te!

Kućnim ljubimcima, a posebno kučićima treba redovno održavati higijenu, jer oni mogu da unesu razne alergene, viruse, bakterije. Ok, neke od tih stvari koje oni unesu mogu i da ojačaju imunitet, ali neke mogu biti jako loše. Preporučujemo redovno pranje makar samo šapica i brisanje vlažnim peškirima po ostatku tela.

#4 Ko bi se ovoga setio

Menjajte često filter od usisivača ili ga perite, ukoliko je moguće. Povremeno operite kantu za otpatke (na dnu se taloži buđ i razvijaju virusi i bakterije). Operite metlu i đubrovnik.

#5 Gde god vidiš zgodno mesto…

… ti biljku posadi! Posadite u kući, oko kuće, na terasi, na simsu od prozora, zapravo gde god možete neku biljku. Naše omiljene biljke za kod kuće su fikus, klivija, filadendron. Takođe na vazduh blagotvorno utiče začinsko bilje, o čemu smo već pisali.

#6 “Prozori su oči kuće”

Kvalietna vrata i prozori ne samo da će nam uštedeti energiju, nego će i onemogućiti ulazak mnogih štetnih stvari u prostorije. Čak i stare oronule prozore i vrata možemo popraviti i doraditi na razne načine kako bi bolje čuvali našu privatnost, ali i zdravlje.

#7 Pomoć nauke – prečistač vazduha

Prečistač vazduha je sjajna stvar, jer samo tako možemo biti sigurni da je vazduh stvarno prečišćen. Samo što ovde treba biti veoma oprezan, tojest, dobro informisan, što nas vraća na u središte problema – ozloglašene PM čestice.

Zašto nam je potreban prečistač vazduha?

Na ovoj planeti je, kao što znate, nedopustivo veliki broj fabrika, kotlarnica i peći koje sagorevanjem ispuštaju nesagledivo dugačak niz štetnih materija. Među svim tim materijama se posebno ističu PM čestice i o njima možete sve saznati na ovom sajtu. Mi moramo da kažemo da su PM čestice veličine 1 do 10 mikrona (mikro metara) i da je poređenja radi ljudska dlaka prečnika 50 – 70 mikrona. Još veći problem je što te čestice stalno idu zajedno, i praktično su neodvojive, samo može da se razlikuje njihova koncentracija u vazduhu, nekad je više jednih nekad drugih.

Ipak, najveći problem sa PM česticama je što one pošto su tako sitne dospevaju do najsitnijih delova naših organa za disanje i tako ulaze u ljudski organizam.

Mogu da izazovu razne ozbiljne bolesti i ozbiljne države imaju različite standarde o dozvoljenoj koncentraciji PM čestica u vazduhu i maksimalno dozvoljenom vremenu za boravak u takvom prostoru.

Zanimljiva informacija:

Zanimljivo je reći da najliberalnije zakone po tom pitanju ima Kina koja je pre par godina ušla u otvorenu borbu protiv zagađenja vazduha. Jedna od mera je bilo da zatvore fabrike olova, cementa i sličnih stvari, ali pošto proizvodnja toga ne može da se smanji zbog ogromne potražnje onda su bili primorani da isele te fabrike. Pogodi gde?

Pored navedenog, ima još čitav niz izuzetno opasnih hemikalija, gasova, isparenja, za čije su prečišćavanje neophodni filteri.

Istražili smo kakvi uređaji postoje na našem tržištu i susreli sa sasvim pristojnim i potpuno nefunkcionalnim (da, mislimo na tzv. himalajske lampe, koje prevashodno imaju estetsku funkciju) proizvodima. Jedan od njih je sve ostale bacio u zapećak.

Koji? Koliko košta prečistač vazduha?

Bogami, košta. Ali, čim ste stigli dovde s čitanjem, da se osvrnemo na jedan iz serije tih uređaja, koji košta impozantnih 773 000 RSD. On se nalazi u svim ključnim bolnicama u Wuhanu od kako je počela pandemija COVID-19 korona virusa, a u Pekingu od 2003. kada je bila pandemija SARS virusa.

iqair prečistač vazduha

Ovaj prečistač vazduha srećom ima i svoju kompaktniju i pristupačniju verziju, a to su modeli iz HelathPro serije čija cena kreće već od 123 000 RSD.

Ispostavilo se da švajcarska kompanija IQAir još od 1963. godine proizvodi prečistače vazduha. Imaju najsavremeniju fabriku na obali jezera Konstanca, a neke uređaje proizvode i u Nemačkoj, zbog specijalne tehnologije proizvodnje.

IQAir uređaji imaju u principu 3 tipa filtera, kako bi bili sigurni da je vazduh zaista očišćen od svih mogućih zagađivača.

Prvi Pre-Max filter čisti vazduh od alergena, polena i nekih pm čestica.

prečistač vazduha

Vazduh zatim prolazi kroz ventilator koji ga sprovodi do V5-Cell filtera koji vazduh oslobađa mirisa i gasova. Tek onda na kraju vazduh dolazi do HyperHEPA filtera, koji čisti sve preostale pm čestice, a to je najvažniji deo svakog prečistača vazduha.

Svaki HEPA filter na svetu mora da ima svoju garanciju kvaliteta, ali HEPA filteri koje proizvodi IQAir poseduju ručno potpisan sertifikat koji garantuje 99,97% ili više čistoću vazduha, nego pre prečišćavanja, za svaki uređaj koji izađe iz fabrike.

prečistač vazduha

Postavlja se pitanje za kraj, ako je sve ovo potrebno da bi se prečistio vazduh, šta onda mogu da urade bilo kakav “jonizator, ozonizator vazduha i noćno svetlo“ tipovi uređaja, i svi ostali koji to ne rade na ovaj način.

Ukoliko odlučite da ozbiljno i odgovorno pristupite ovako bitnoj stvari – čistoći vazduha u svom domu, uradite to uzevši u obzir sve raspoložive i proverene (!) informacije.

Pišite nam u komentarima šta vi radite po pitanju čistoće vazduha.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi