spot_img

Kuće od kontejnera – industrijski dizajn za moderan eko život

Kada je Malcolm McLean 1950-ih razvio brodski kontejner, izvršio je revoluciju u transportnoj industriji. Verovatno nije znao da će jednog dana izvršiti revoluciju i u građevinskoj industriji.

Kontejnerski sistemi su promenili igru. Posade više nisu morale da utovaruju i istovaruju svaki sanduk pojedinačno. Bili su zgodni, efikasni i strukturno pouzdani. I još uvek jesu: te iste osobine čine kontejnere za isporuku idealnim građevinskim materijalom.

Vojska je pomogla u tome da pronalazak Malcolma McLeana postane nezaobilazno sredstvo u transportu, a za vreme rata u Vijetnamu, kontejneri su korišćeni za isporuku zaliha trupama i bazama u inostranstvu. Tada se kontejnerski način otpreme ukrštao i postao standard. Vojska je na mapu stavila i kontejnere za isporuke u pogledu smeštaja: oni su se često koristili kao skloništa za hitne slučajeve, jer su se lako i brzo mogli ojačati za zaštitu i bezbednost.

Brodski kontejneri godinama su integrisani u izgradnju komercijalnih i stambenih objekata u Evropi i Aziji. Na primer, u prepunom Amsterdamu, ovi nekada napušteni kontejneri pružali su preko potrebno stambeno rešenje za one sa malim primanjima i studentima. Kažu da je nužnost majka izuma. Od skloništa za vojnike do stanovanja za gusto naseljene gradove, arhitektura kontejnera pomogla je da se ispuni hitna potreba za pristupačnim i održivim strukturama.

Nužnost je možda podstakla razvoj arhitekture kontejnera za otpremu, ali inovativnost i kreativnost su preuzeli ulogu toliko bitnu za sam dizajn. Osim naših zamisli, nema ograničenja u onome što možemo da izgradimo.

Nismo sigurni ko je prvi pogledao ove valovite čelične kutije i pomislio: „Oni mogu biti toliko više; to bi mogle biti kuće, škole, čitavi gradovi!”- ali ideja nije nova. 1987. Philip C. Clark podneo je patent za SAD zbog „metode pretvaranja jednog ili više čeličnih kontejnera u stambene zgrade“. Clark i ostali koji su videli potencijal u ovim masivnim kontejnerima bili su „zeleni“ daleko ispred svog vremena! (izvor: https://containerone.net/)

Šta je arhitektura kontejnera za skladištenje?

Arhitektura kontejnera je stil arhitekture koji koristi kontejnere za otpremu strukturnih komponenti.

Ovde je potreban specijalizovani transport, tako da ne možete unajmiti šlep službe iz Novog Sada, na primer, da vam prenesu vaš novi kontejner i kuću. Arhitekte za prevoz kontejnera koriste u izgradnji ogroman broj ovih građevina, koje su preskupe da bi se selile tek tako prazne iz zemlje u zemlju ili iz države u državu. Ali su uvek praktične i izuzetno povljne za izgradnju održivih, modularnih struktura za komercijalne i stambene zgrade.

Evo brzog popisa nekih činjenica vezanih za koncept kontejnera kao doma.

#1 Pre-fab

Ideja stvaranja stambenih ili poslovnih objekata od gotovih komada nije nova. Istorijski, montažna zgrada je bila povezana sa lošim kvalitetom i, prema tome, nosila je manji broj dizajn rešenja. Poslednjih godina, olakšano željom da troškovi budu niži i da se smanji efekat ugljenika, pokret dobija sve jači značaj. Sada, na lokacijama od mrkog Hong Konga, stanovništva od 7 miliona, do sićušnih naselja Amerike, arhitektura kontejnera ponela je epitet „Novo, Sada, Sledeće.“

#2 Prednosti kontrole troškova

Danas su dostupni za prodaju viškovi kontejnera ukoliko se odustanje od isporuke, održavajući troškove kupovine relativno niskom, čak i kako se povećava potražnja. Čak i faktor u radu potrebnom za pretvaranje kontejnera za isporuku iz čelične kutije u stilizovanu, pouzdanu zgradu koja je orijentisana na ljude, transportni kontejneri kao elementi u gradnji mogu biti deo manje dugotrajnih procesa i daleko manje naporni od ostalih oblika gradnje/arhitekture.

#3 Estetika

Povećana važnost arhitekture kontejnera za otpremu može se povezati sa rastućom popularnošću industrijske estetike u arhitekturi i dizajnu. Na primer, kondominijum ili kancelarijski prostor naknadno opremljen iz stare fabrike može doneti veću cenu kupovine ili zakupa zahvaljujući starim drvenim gredama i izloženoj cigli. Ova estetika u kombinaciji sa svojstvenom snagom i izdržljivošću konstrukcije kontejnera, povećavaju popularnost građevina stvorenih od kontejnera za otpremu.

#4 Održivost

Budući da je osnova arhitekture kontejnera namenjena za preusmeravanje postojećeg materijala, po prirodi je održiva u raznim alternativama. Ovo je posebno tačno imajući u vidu potrebe za smanjenje ugljenika radi izbegavanja topljenja/uništavanja ovih velikih kontejnera. To znači da se lako prilagođavaju raznim uslovima i klimama.

#5 Popularna upotreba

Često se koristi za stalne strukture kao što su trgovački centri i stambeni domovi za utovar kontejnera, takođe se uveliko koriste za događaje, izloge i izložbe. Zbog svojstvene svestranosti i prenosivosti, dodaje se arhitektura kontejnera za objekte raznolikih namena.

Već dugo standardna funkcija za kontejnere je i opcija zida koji može da se spusti, posebno za one koji se postavljaju na sajmovima i specijalnim marketinškim događajima. Zidovi kontejnera se preklapaju kako bi proširili prostor poda i stvorili otvoren osećaj, jedinstven doživljaj i moderni utisak.

Arhitektura mobilnih kontejnera menja proces urbanog razvoja izjednačujući montažne, svestrane zgrade sa tradicionalnim.

Mobilnost preuređenog kontejnerskog koncepta jedno je od najvećih bogatstva koji oslobađa teret biznisa toga da bude vezan za prostor na kojem se nalazi. Vlasnici preduzeća imaju koristi od mogućnosti da svoj koncept ili proizvod pilotiraju u novom kvartu, bez obaveze da kupuju ili obnavljaju zgradu. Sve što im je potrebno je transport i logistika za preseljenje, a nekad i obična selidba ako je jedinica manja.

Kontejneri su opcije koje se sve češće uzimaju u obzir prilikom opredeljenja za dom, a kod nas je ovo takođe u usponu. Sve je više ljudi koji se opredeljuju za ovaj vid života i izgradnje porodičnog doma.

A možda je ovo idealna opcija i za vaš sledeći dom?

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi