spot_img

3 jednostavna trika kako da osvežite prostor u kući

Bez obzira na to da li smo i dalje u karantinu po odluci nadležnih ili se zadržavamo kod kuće po ličnom osećaju i izboru za svoje zdravlje i sigurnost, neminovno postaje sve veći izazov ostati samo kod kuće.

Nije lako biti sklonjen na jednom mestu nedeljama i nedeljama. Neki mogu da osete nemir, razdražljivost i otuđenost. Dakle, to može značajno da utiče na naše mentalno zdravlje. Situacija može biti lakša ako osvežimo svoj životni prostor da bismo ga osećali novim ili drugačijim.

Kao osvežiti prostor tokom izolacije

Možete napraviti puno kreativnih promena u svojoj kući i domu. Što je prostor manji, svaki napor koji napravite će biti uočljiviji. Evo nekoliko lakih načina i jednostavnih trikova uz pomoć kojih možete osvežiti životni prostor i učiniti ga ugodnijim za vreme pandemije koronavirusa.

#1 Veliko i detaljno čišćenje

Dok je stvarna sezona „prolećnog“ čišćenja obično nešto što se radi tokom proleća, osveženje vašeg životnog prostora može se obaviti u bilo koje doba godine. Samo čišćenje vašeg doma može biti dovoljno da se osećate sjajno, a da ne promenite ništa drugo. Takođe može pomoći pojačavanju energije i stvaranju mirnog okruženja, što može imati koristi od mentalnog zdravlja.

I dok prolazite kroz svaki deo stana, možda će biti i vreme da razmislite o smanjenju broja stvari u kući. Ako živite u kući, možda ste nakupili kolekciju „stvari“ za koje mislite da sada samo zauzimaju prostor. Čak i ako živite u manjem stanu, sakupljanje nereda može biti lako.

#2 Igrajte se sa bojom i novim dekorom

Boja može snažno uticati na naše raspoloženje; svetle boje mogu da unesu puno energije, dok neutralne ili hladne boje mogu imati smirujući učinak. Posteljina, zavese, mušeme, jastuci za dekor i prekrivači mogu sve da budu postavljene kao glavne boje sobe ili da unesu snažne akcente, a mogu da pomognu da se energija u sobi promeni i u isto vreme služi jasnoj svrsi.

Ako dodajete ili kupujete novi dekor da biste propratili sobu, pokušajte sa pravilima „jedan novi za jedan, odnosno jedan unesete, a jedan van“. Na ovaj način ćete da izbegnete to da se stvari nakupljaju, posebno ako ste u manjem prostoru. Ovo pravilo vam može pomoći da shvatite da li postoji istinska potreba za nečim novim i da li je ono što već imate do kraja života.

#3 Razvijajte ukus

Prošetajte malo svojim prostorom. Šta najviše osećate kao nešto što vam donosi radost i čega ste spremni da se odreknete? To može biti lampa iz srednjeg veka, omiljena boja ili umirujuća slika. Svi ovi detalji mogu se koristiti kao vaša inspiracija za fokus prostorije. To bi moglo biti jednostavno kao uklanjanje drugih predmeta da biste istakli ono što volite. Započnite sa onim što volite da gledate svaki dan i preslikajte osveženje oko toga.

#4 Usvojite biljku – ili tri

Pokazalo se da biljke pomažu u poboljšanju kvaliteta života u mnogim sredinama. Činjenica da pomažu poboljšanju kvaliteta vazduha uklanjanjem nekih toksina i prašine dovoljno je razloga da ih se nabavi što više. Ali čin brige o biljkama pokazao je pozitivne koristi za raspoloženje, socijalne veštine, anksioznost, depresiju, pa čak i kognitivna i zdravstvena pitanja. Biljke bez polena, poput sukulenta, drveća i biljaka, su dobre opcije za izbegavanje alergijskih reakcija. A ako su kućni ljubimci briga, postoje načini da ih sačuvate van njihovog domašaja.

#5 Planirajte svoje korake

Može vam pomoći ako odlučite da li prilikom osvežavanja životnog prostora želite da se usredsredite na nešto specifično: prolećno čišćenje, organizovanje, dekor ili dodavanje / preuređivanje ukrasnih detalja. Sve su to lako sami po sebi projekti, tako da ćete možda pokušati da odaberete jedno područje i vidite kako to ide pre nego što se bavite drugom.

Kao i kod bilo kojeg projekta, preporučuje se da svaku aktivnost pažljivo tempirate. Dozvolite da se nivoi energije menjaju iz dana u dan i dozvolite sebi da menjate plan, ako je potrebno. I znajte da su čak i male promene možda dovoljne da se u vašem prostoru osećate drugačije i sveže.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

1 komentar

  1. estetika je stvar ukusa… a cist vazduh stvar potrebe. mozda bi negde trebalo udenuti u ovaj prostor mali ruski preciscivac vazduha, smao da se nadje i da znamo kakv vazduh udisemo kada smo u zatvorenom… tada je estetika u kombinaciji sa zdravljem win win kombinacija.

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi