spot_img

Moja savršena kuhinja – kako da uklopite kuhinjske ploče u vaš dizajn iz snova

Kada je reč o odabiru kuhinjskih ploča, klasični beli mermer ostaje glavni izbor za mnoge vlasnike kuća.

Ne čudi što su mermerne radne ploče toliko popularne – ovaj materijal privlači kupce već hiljadama godina. Ovo je prirodni materijal koji dolazi u raznim opcijama, odlikuje se izuzetnom raznolikošću, a dezeni zavise od vrste koju odaberete i toga na koji način i kako se seku. Upravo zato su mermerne ploce za kuhinju mnogima idealan izbor.

Ipak, ukoliko želite mermerne ploče za kuhinju, treba da znate da ovaj prirodni materijal treba tretirati sa pažnjom i ljubavlju.

Osobine mermerne radne površine u kuhinji

Dugo izlaganje kiselini može da ošteti lak ili zaštitni materijal sa površine mermera i čini ga poroznijim i osetljivijim na ogrebotine.

Brušenje mramora – proces koji rezultira matiranim, manje poliranim efektom – može učiniti da efekat ovoga bude manje primetan, ali nažalost to neće sprečiti da dođe do porozije i oštećenja i da se desi da vaša mermerna površina vremenom bude oštećena ili obojena. Upravo zato je važno nabaviti adekvatne i pouzdane radne površine koje su od kvalitetnih dobavljača i porekla.

Mermer je mnogo mekši materijal od ostalih izdržljivih vrsti kamenja. Iz tog razloga, izbegavajte da se naslanjate na svoj mermernu radnu površinu.

Prednost mermera je svakako u tome što je ovo ne samo elegantna i dizajnerski efektna opcija, već je i povoljna. Naravno, postoje razne opcije i treba uložiti u zaštitu, ali je uz pravilnu negu ovo materijal koji se voli.

Ako pečete nešto, možete se osloniti na to da će mermerne ploče da ostanu ledene odnosno na temperaturi okolnog vazduha. Kamen je takođe otporan na toplotu, što ga čini dobrom opcijom ako u vašoj kuhinji planirate mnogo kulinarskih aktivnosti. Uprkos njegovoj sposobnosti da izdrži visoke temperature, ipak se potrudite da nikad ne ostavite vrelu posudu na mermer. Ovo je savet pre svega zbog rizika od bojenja ili paljenja površine. Zato jednostavno uvek koristite držač za posuđe odnosno neki podmetač.

Kako da uklopite mermernu radnu površinu sa detaljima?

Prednosti mermernih radnih površina su i u tome što su jednostavno prelepe. Blistava površina izgleda sjajno i ženstveno i može se divno uklopiti i sa dezenima jednostavnih kontura i sa akcentnim detaljima recimo od zlata ili mesinga. Odlična opcija je i jednobojna i moderna verzija koja je uparena sa hromom. Imajući u vidu višestruku sposobnost mermera da radi sa toliko različitih stilova dizajna, ima smisla da je to trenutno u trendu.

Kako se seku mermerne ploče?

Svaki kamen mermera je drugačiji, unikatan i ne postoji nijedan potpuno isti, a u tome je još jedna lepota ovog kamena. Ipak, moguće je izrezati određene vrste mermernih blokova na dva različita načina tako da se postignu jedinstveni obrasci ili takozvane „vene“. Ukršteno ili fleurirano kao opcija rezultira u kamenim pločama sa otvorenim cvetnim uzorkom koja izgleda prilično nasumično, a sečenje zvano striatto na drugi način seče blok kako bi se postigao popularni linearni, prugasti izgled.

Mermer kao opcija za kuhinjske radne ploče idealan je još i za kupatila, podove, zidne dekorativne obloge, kao i stepeništa. Upravo su mermerne radne površine popularne jer uz brižljivo dizajniran enterijer pružaju eleganciju vašem domu i donose osećaj bogatstva i moći.

Koja god da je vaša preferencija kada je u pitanju prostor u kojem kreirate svoje đakonije, ne zaboravite da je kuhinja prostor u kojem se porodica spaja, a hrana je ono što povezuje ne samo članove porodice, već i vaše goste i ljude za koje spremamo.

Kod kuće je najlepše

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi