spot_img

Dekorativni momenti uređenja i gradnje koje negujemo još od antičke Grčke

Da, dobro ste pročitali, još od antičke Grčke! Ona je bila kolevka moderne civilizacije iz koje se razvio ceo svet - osim demokratije, filosofije, mitologije (koju su prepisali Rimljani), antička Grčka dala nam je i estetsko uporište.

Izvršivši jak uticaj na Rimsko Carstvo, kultura antičke Grčke postala je kolevka zapadnoevropske civilizacije, u čemu se slažu mnogi istoričari. Ovaj uticaj dobio je zamah u više navrata, širenjem hrišćanstva, tokom renesanse i u doba neoklasicizma.

Pitanje je kako bi izgledali današnji jezici, politički sistemi, obrazovanje, književnost i umetnost da nismo bili inspirisani starim Grcima i helenistima, no gotovo je izvesno da arhitektura ne bi doživela toliki zamah da se nismo ugledali na stare majstore.

Verovatno vam je prva asocijacija grčki stubovi, i u pravu ste. Najpre su bili predvorje hramova, a zatim su postali dekoracija ostalih javnih zgrada. Razlikujemo tri stila, podjednako prisutna u gradnji i dan danas: dorski, jonski i korintski.

Više nisu vezani samo za zgrade institucija, već su u izvornom ili modifikovanom izgledu pripadaju kućama demosa (običnog naroda). U slučaju da želite da ovakvi stubovi (betonski, gipsani, kameni, mermerni) krase vaš dom, preporuka je da potražite savet arhitekte ili dizajnera eksterijera.

Ovi stubovi zbilja deluju impresivno i monumentalno, ali je jako bitno uklopiti ih u širu sliku, kontekst, uskladiti s ostalim elementima građevine.

Da ne pominjemo da je poželjno imati dovoljno veliki prostor koji može da isprati ovo, tojest, stubovi treba da imaju prilaz, kako bi bili lepo sagledani, u suprotnom se dobija utisak skučenosti.

Grčki ornament, najčešće u plavo-beloj varijanti osvojio je čitavu planetu i uselio se u domove, industrijski dizajn, čak i modu (čuveni Versaće motivi, u crno-zlatnoj verziji).

Ove ornamente možete da iskoristite u kupatilu (pločice) i kroz kućne asesoare: jastučići, posteljina, vaze, činije, čak i tepisi. Vodite računa da ne odstupate od stilova i kombinacije boja.

Planirate da na svojoj terasi ili tremu postavite cveće na postolju? Ili da posadite moćni bršljan koji se “vere” uz kuću? Cvetni grm u ćupu? Drvo magnolije ili neko slično, koje prelepo cveta? Verovali li ne, i ovo smo nasledili iz antičkih vremena!

Ne možemo pričati o estetici antičke Grčke, a da ne pomenemo impresivni mermer. Grci su ga uveli u civilizaciju “kroz velika vrata”, hramove i čuvene sklupture (upravo stari Grci su dostigli savršenstvo u vajanju).

Ovaj impresivni kamen danas je sveprisutan u gradnji i dizajnu, a na našim prostorima je izrazito popularan.

Savet s mermerom: ne trebaju mu stubovi, reljefi, zlatni detalji, jer to izgleda “natrpano”. Mermer je dovoljan sam sebi, pustite ga da se istakne u punoj lepoti.

 

Naposletku, tu je elegancija. Antička Grčka, kolevka demokratije, aristokratije, retorike, mnogo je polagala na građansku kulturu, estetiku, kvalitet življenja.

Vila Kerylos, sagrađena početkom prošlog veka

Prostranstvo prostora, balans između jednostavnosti i bogatih detalja, sjaj i čistina, visoki plafoni, stubovi, svodovi i nivoi, sve ovo je produkt uticaja antičke Grčke, koji je prisutan već treći milenijum.

Ukoliko vam se dopada ovaj manir i planirate da ga implementirate u svom domu, garantujemo vam da ćete postići “aristrokratski šmek”, no, sve vreme budite obazrivi da ne skliznete u kič.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi