spot_img

5 biljaka koje će pročistiti vaš dom

Biljke su najdivniji način da oplemenite svoj prostor brzo i lako, a da ujedno dobijete i sve benefite koje one donose.

Zelenilo u domu, ako se adekvatno pozicionira, ako se nađe na strateškim mestima, kao što je oko prozora ili u blizini zidova gde su sobna vrata i gde je protok vazduha, ne samo da ćete ojačati energiju vašeg prostora, već i pročistiti vazduh.

Kvalitetne kućne biljke su takođe od pomoći u stvaranju jednog relaksirajućeg i prijatnog ambijenta u bilo kojoj prostoriji. Sve više se provođenje vremena u prirodi povezuje sa smanjenim nivoom stresa i brojni benefiti se vezuju za vezu čoveka i prirode. Jedna studija iz 2008. koju su sproveli holandski istraživači pokazala je i da bolesnici koji u svojim prostorijama imaju zelene biljke proživljavaju manje nivoa stresa nego pacijenti u prostorijama koje su sterilne i bezlične.

Zbog toga smo pronašli 5 najpopularnijih kućnih biljaka o kojima je lako brinuti se, a koje efikasno povećavaju nivoe kiseonika i čište toksine iz vazduha. Neke od biljaka sa liste čak poseduju i pečat NASA-e.

Dodate bar jednu u svoju spavaću sobu ili poslovni prostor za malo doze zena.

Sanseverija, taštin jezik, indijsko pero

Biljkama sanseverije (na engleskom poznate kao zmijski, odnosno, taštin jezik) ne treba puno svetlosti ili vode da bi preživele, pa su oni lak izbor za bilo koji ugao vašeg doma.

Ova biljka apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik tokom noći (dok većina biljaka to radi tokom dana), pa dodajte jednu u svoju spavaću sobu za čišćenje vazduha.

Ovo su izuzetno otporne sobne biljke koje rastu u polusenci ili senci, uspevaju i u veoma mračnim prostorijama sa vrlo malo svetlosti. Osetljive su na niske temperature. Propadaju ako se temperature spuste ispod 10ºС. Takođe ih možete zaštiti tako što ćete napraviti svojevrsni mali kućni plastenik.

Sanseverija ne zahteva da je previše često zalivate. Tokom zime je zalivanje retko potrebno i to jednom mesečno, a na proleće i leti dovoljno je jednom u nedelju dana. Nemojte je zalivati između listova kako ne bi počela da propada i truli. Za zalivanje koristite mlaku odstajalu vodu, nikako direktno iz česme.

Pošto joj je koren plitak, posadite je u široke, ali plitke posude. Mlade biljke možete presaditi i to baš u proleće.

Philodendron, tj, Sunčica

Filodendron u obliku srca, odnosno, sunčica je popularan izbor biljaka za svaki zatvoren prostor, jer se lako o njemu brine i može da razvija divne ukrasne loze. Kao i engleski bršljani, oni su posebno dobri u apsorbovanju ksilena.

Odlično podnosi senku, a nije izbirljiva ni u pogledu supstrata. Ukoliko je isuviše mračno formiraju se sitni listovi, a internodije su suviše izdužene. Vremenom stabljike gube stare listove i postaju ogoljene u donjem delu. Povremeno malo iskidajte vrhove izdanaka kako bi se podstaklo grananje i oblikovao habitus biljke.

Takođe mogu trajati mnogo godina ako se pravilno neguju. Zalivajte umereno vodom i sa malo sunčeve svetlosti biće sasvim u redu.

Spatifilum, mesečev cvet

Ova biljka cveta u korenovom vratu. Cveta tokom cele godine, a cvetovi mogu ponekad da traju  i 2 meseca i polako menjaju boju iz bele u zelenu. Spatifilum podnosi određenu količinu sunca, ali u kasno proleće i leto je treba zaštititi od jakog sunca. Podnosi normalne sobne temperature. Zimi ne sme biti temperatura niža od 18ºС.

Tokom zimskih meseci, ako ih držite blizu hladnog prozora ili na terasi, možete napraviti zaštitu. Zimi biljki ne treba vode kao leti. Međutim, ova biljka nema period mirovanja. Zaliva se barem tri puta nedeljno, dok ne procveta, kada je teba manje zalivati.

Zahteva veliku vlažnost vazduha. Treba je češće prskati i to mlakom vodom, nikako hladnom. Odličan je prečišćivač toksina iz vazduha.

Engleski bršljen

Naučnici iz NASA-e naveli su engleski bršljen kao najbolju kućnu biljku za filtriranje vazduha, jer je to najefikasnija biljka kada se radi o apsorbovanju formaldehida. Takođe, neverovatno lako raste i prilagođava se svim uslovima – probajte ga kao viseći ili podni dekor. Obezbedite mu umerene temperature i srednju sunčevu svetlost.

Važno je da se neguje i održava u odgovarajućim saksijama.

Aloja vera

Gel biljke aloje ima niz lekovitih svojstava: olakšava bolove od opekotina i posekotina kože, može pomoći u praćenju kvaliteta vazduha u vašem domu.

Ova biljka može pomoći da se očisti vazduh zagađujućih materija pronađenih u hemijskim sredstvima za čišćenje, a kada se količina štetnih hemikalija u vazduhu postane prekomerna, listovi biljaka će prikazati braon tačke.

Najbolje se razvija sa puno sunca.

Koje su vaše omiljene dekorativne biljke? Recite nam u komentarima ispod!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi