spot_img

The woman in the window: Ovog trenutka najgledaniji triler na Netflixu [RECENZIJA]

Sjajna glumačka ekipa je okupljena u filmu The woman in the window: Ejmi Adams, Džulijan Mur, Geri Oldman. Iako kritike nisu sjajne, film je naišao na odličan odjek kod publike.

Ljubitelji Hičkoka i njegovog kultnog ostvarenja „Rear window“ su više nego razočarani ekranizacijom istoimene novele autora koji se potpisuje A. J. Finn. No, sve i da niste poznavalac filma, hajde da razmotrimo zašto ga (i da li uopšte) treba pogledati.

Ana Foks, dečiji psiholog, živi u kućerini na Menhetnu nakon razvoda, s mačkom i izvesnim Dejvidom, kome izdaje prostor u suterenu.

Uprkos razvodu, redovno se čuje s ćerkom Olivijom i bivšim suprugom, koga redovno ažurira informacijama o svom psihičkom stanju.

Ana pati od agorafobije (strah od otvorenih prostora i javnih mesta), stoga sve vreme provodi u stanu, posmatrajući komšiluk kroz prozor. Jedan od retkih dodira s realnošću, pored razgovora s bivšim mužem, ćerkom i podstanarom je njen psihoterapeut, koji već deseti mesec “ne uspeva da joj potrefi adekvatnu terapiju”.

Svoje stanje dodatno pogoršava lekovima i alkoholom, te je vidimo u jednom te istom kadru: u neurednoj kući, okuženom lekovima i bocama crvenog vina, zapuštenog izgleda, dezorijentisanu.

Početak radnje je gotovo preslikan Rear window: zbog povrede noge, šarmantni fotograf kog tumači Džejms Stjuart „osuđen“ je da sedi kod kuće, prati vesti i promatra komšiluk.

U jednom trenutku, pažnju joj privlači tročlana porodica Rasel, koja se nedavno doselila u kraj.

Jedne večeri gospođa Džejn Rasel posećuje Anu. Brzo su se sprijateljile. Ana upoznaje i Džejninog sina Itana, tinejdžera koji se poverava Ani da je njegov otac nasilnik. Ana je sve to i sama već naslutila, jer je primetila žučne rasprave koje se dešavaju u njihovom domu.

Nedugo potom, Ana svedoči zločinu – ugledala je kako Džejn biva izbodena nožem u dnevnoj sobi. Poziva policiju i saopštava im svoja saznanja, ali oni joj ne veruju i tvrde kako je porodica sasvim u redu.

Ubrzo kod nje u prisustvu supruge „Džejn“ dolazi glava porodice, Alister Rasel, međutim, na Anino zaprepašćenje, u pitanju je druga žena!

Ovde zaplet počinje da se zahuktava. Ko će još verovati ženi koja ne može da se izbori sa svojim demonima i smetnjama, već sve to pojačava alkoholom? S druge strane, gledaoci bivaju navođeni na čuvenu triler matricu “možda ona i nije toliko luda”. Takve zaplete smo već gledali.

Već u prvoj polovini, dakle, daleko pre kulminacije, film otkriva svoje nedostatke i propuste. No ipak, u gledaocu tinja slaba nada da će svedočiti “vau, kakav obrt” završetku.

Nažalost, to se ne dešava. Rasplet, koji u dobrim trilerima biva kao puzle koje se iznenada sklapaju, ovde je rešen nevešto i zbrzano, najavljen tik pred kulminaciju, nakon čega sledi predvidiv završetak, namesto neočekivanog preokreta.

Ovo i ne treba da čudi, jer je film od samog početka “pratio maler”, najpre izmenama scenarija.

The woman in the window: gledati ili ne?

Korisnici sajta Rotten Tomatoes su doslovce „iskasapili“ film:

Iako centralna misterija drži pažnju, gotovo komični omaži Hičkoku i jefitni šokovi gurnuli su film preko ivice i definitivno ga izbacili kroz prozor.

Ni domaće kritike nisu ništa bolje. Za ljubitelje pravih, “mindfuck” trilera, ovo je više nego slabo ostvarenje.

Šta je dobro u filmu:

  • Glumačka ekipa (ali samo na posteru)
  • Kamera, kadrovi, boje
  • Uloga mačora

Šta se zamera filmu:

  • Likovi, naročito porodice Rasel, uopšte nisu razrađeni, te deluju kao da su ušetali u film s ulice
  • Loš, neubedljiv scenario, koji nije uspeo da “izvuče” ni trud reditelja
  • Jeftini efekti i predvidivi “preokreti”

The woman in the window je slične sudbine kao „Rebeka“, antologijski film takođe Hičkoka, koji je nedavno doživeo rimejk. Ako ste gledali original, i s nestrpljenjem čekali da saznate šta se zbilo s bivšom suprugom, rimejk će za vas biti obična limunada, uprkos velikim pretenzijama producenata.

Za The woman in the window slobodno možemo reći – žali bože trošenja para i vremena glumaca koje pamtimo po antologijskim ostvarenjima.

Ali, ako ste toliko znatiželjni te ne možete da odolite filmu koji je “u trendingu”, samo napred, bolje i protraćiti skoro dva sata života na ovo “ostvarenje”, nego se potpisati ispod njega.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi