spot_img

Planirate baštu? Ovih 5 stvari će vam sigurno trebati

Sada kada je pandemija ukazala na to koliki luksuz je imati baštu i okućnicu, uzgajati svoje biljke, povrće i voće, svi mi treba bolje da se upoznamo sa osnovnim stvarima neophodnim za život u dodiru sa prirodom.

#1 Alat za baštovanstvo

Biće vam neophodan dobar alat. Kao i za sve u životu, ovo je osnova svega. Kvalitetne rukavice, pre svega.

Rukavice treba da budu izdržljive ali ne previše glomazne, posebno za rad sa semenom ili presađivanje sadnica.

Fit je važan, jer loše prijanjanje rukavica može prouzrokovati plikove ili rezultirati nezgodama ako vam one skliznu. Tkanine koje su otporne na vodu, ali takođe koje i dišu, pomoći će da ruke uvek budu hladne i rukavice udobne. Dublje rukavice štite zglobove i podlaktice od ogrebotina i sprečavaju ulazak zemlje.

Rukavice čuvajte van sunčeve svetlosti, dalje od vode i bezbedne od insekata.

Ručne makazice, koje se nazivaju i sektari, pomažu da ovladate biljkama koje izmiču kontroli i preuzimaju baštu. Sekači u stilu nakovnja isečeni su oštrim sečivom koje nailazi na ravnu površinu, slično nožu na dasci. Zarežite sečiva oštre sečive, prolazeći oštrom ivicom ravne površine, više kao da koristite makaze.

#2 Mreže za senčenje

Mreža za senčenje ili zasenu služi za smanjenje količine svetlosti u plasteniku, voćnjaku, bašti ili terasi. Mreže za senčenje smanjuju propustljivost UV zraka i temperature. Proizvedene su od polietilena visoke gustine sa UV stabilizatorom radi povećane izdržljivosti. Svaka mreža je proizvedena sa rupicama za lakše postavljanje / vezivanje mreže. Zasena ovih mreža je 36% ili 40% (40gr/m2). Koriste se ne samo za senčenje voćnjaka i povrtnjaka, već ujedno mogu biti idealno rešenje za jednostavno i lako senčenje terasa i kutaka oko kuće u kojima želite da uživate tokom celog dana.

#3 Izaberite pravu lokaciju

Odabir dobre lokacije za vaš vrt je apsolutno ključan. Evo nekoliko saveta za izbor:

Sadite na sunčanom mestu. Većini povrća potrebno je najmanje 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Postoji svega nekoliko vrsti povrća koje će tolerisati neku hladovinu.

Sadite u vlažno i dobro drenirano tlo. Ako imate loše drenirano tlo (vodeni bazeni), posadite povrće u uzdignut zasad. Ako imate kamenito tlo, uklonite i uklonite kamenje.

Sadite u stabilnom okruženju. Izbegavajte da sadite na mesta koja primaju jak vetar jer on može oboriti vaše mlade biljke ili sprečiti oprašivače da rade svoj posao. Takođe ne želite da se sadi na lokaciji koja je previše prometna ili koja se poplavi lako.

#4 Odaberite šta ćete da sadite

Povrće predloženo u nastavku su uobičajene, produktivne biljke koje se relativno lako uzgajaju.

Deset najpopularnijih vrsti povrća:

  • Paradajz
  • Tikvice
  • Paprike
  • Kupus
  • Pasulj
  • Zelena salata
  • Cvekla
  • Šargarepa
  • Blitva
  • Ren

#5 Napravite baštu za svoje potrebe

Odaberite šta (i vaša porodica) volite jesti. Ako niko ne voli brokoli, nemojte ih saditi!

Budite realni i sa tim koliko povrća će vaša porodica pojesti. Pazite da ne zasadite previše. Naravno, povrće uvek možete davati dalje, a okolina će vam sigurno biti zahvalna.

Razmislite o dostupnosti povrća u vašoj trgovini. Možda želite da uzgajate čeri paradajz, umesto kupusa ili šargarepe koji su na raspolaganju svuda. Takođe, određene vrste povrća su toliko ukusnije i bolje kada su domaće, da je gotovo sramota ne uzimati ih u obzir, kao što su recimo salata i paradajz.

Zapamtite da rotkvice i tikvice rastu sredinom leta. Ako planirate da otputujete neki ​​deo leta, treba vam neko da pazi na zalivanje ili će sav vaš trdu i rad propasti. Uvek možete da samo posadite useve koji su aktuelni tokom hladne sezone, poput salate i kelja i povrća sa korenima.

Koristite visokokvalitetno seme. Paketi semena su jeftiniji od pojedinih biljaka, ali ako semenke ne klijaju, vaš novac i vreme se troše uzaludno. Nekoliko dinara više potrošenih u proleće za seme te godine isplatiće se tako što ćete dobiti daleko veće prinose u vreme berbe. Ako planirate unapred, kupovina direktno od semena iz rasadnika je jeftinija i kvalitetnija.

Čak iako ste početnici u uzgajanju biljaka i negovanju bašte, uz malo truda i istraživanja, pokušaja i učenja, osećaj stvaranja sopstvene hrane je nezamenjiv.

Srećno!

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi