spot_img

Cveće koje se sadi u jesen: Posadite lukovice dok je zemlja vlažna i na proleće vas čeka rapsodija!

Još bolja vest: na listi pred vama su višegodišnje biljke, što znači da će cvetati godinama, naravno, uz podrazumevanu negu. Možete ih saditi pojedinačno, mada stručnjaci agrokulture savetuju da se najlepši efekat postiže kada se sadnice različitog cveća pomešaju.

Lukovice se sade na 15 cm dubine, a razmak između svake treba da bude oko desetak centimetara.

#1  Lale

Ovaj cvet iz porodice ljiljana ne prestaje da fascinira svojom lepotom i otmenošću. Na našem tržištu se mogu naći desetine vrsta, tako da imate veliki izbor boja i oblika cvetova.

Lale postoje u svim bojama, od bele, šarenih, pa do tamno ljubičaste i crne!

Iako po pravilu na jednoj stabljiki raste jedan cvet, mogu se naći hibridne sorte, sa po dva ili tri cveta, ali seme im je sterilno.

Podjednako uspešno cvetaju i u saksijama i na tlu.

#2 Zumbul

Definitivno najpopularnije prolećno cveće, najpre zbog opojnog mirisa, a potom i zbog predivnog spektra boja.

Zarad maksimalnog efekta, preporuka je da posadite zumbule različitih boja.

Cvetaju od marta do aprila, nakon čega se uklanjaju uvenuli cvetovi. Zbog svoje veličine, zumbuli su savršeni za balkone i manje terase.

3# Leptirov grm

Drugi naziv za ovaj predivan cvet je “letnji jorgovan”, a neki ga zovu i budleja. Obožava Sunce, veoma je raskošan, stoga je preporuka da ga posadite na vidno mesto.

Idealna pozicija je uz ogradu (da se cveće “preliva” i na ulicu), ili u centru dvorišta – još ako imate betonske žardinjere, pun pogodak! Raste u bojama od bele do tamno ljubičaste, a otkrićemo vam jednu malu tajnu: nije široko rasprostranjen, tako da računajte da će mu se svi diviti i pitati vas “koje je vrste ovaj božanstveni grm”?

#4  Šafran

Svaki cvet ima neku svoju simboliku, ali šafran svakako najjaču! Ovaj mistični cvetić, poznatiji kao “crveno zlato”, ima značenje dragocenosti i luksuza, te ako verujete u feng shui, obavezno ga posadite!

Uzgoj je veoma jednostavan, ali treba znati da ova specifična biljka cveta samo jednom godišnje, i to u periodu od dve nedelje.

5# Narcis

Narcis cveta od ranog proleća pa sve do kasnog maja, što ga čini, kako bi naš narod rekao, izdašnom biljkom.

Zahvaljujući svojoj popularnosti koja datira od antičkih vremena (setite se mita o Narcisu), dosta puta je ukrštan s drugim sortama, te tako danas možete naći razne varijacije oblika cveta, dok se boje kreću od bele, preko šarenih, do jarko narandžaste.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi