spot_img

Ograniči vreme korišćenja mobilnog – tvoje oči i um će ti biti zahvalni!

Dakle, uvedi raspored i za telefon. Ne skači na svaku notifikaciju. Diši. Meditiraj. Opusti se. Izbaci svu tehniku iz spavaće sobe. Slušaj opuštajuću muziku i nemoj ništa da jedeš barem dva sata pre spavanja.

Kod kuće je najlepše, ali kod kuće nije uvek isto što i na miru. Moramo naučiti da zaštitimo ne samo prostor oko sebe, već i prostor u nama. Jedni od glavnih zagađivača su mobilni telefoni i ne, ne mislim na probleme koje može da reši servis mobilnih telefona.

#1 Telefoni su zagađivači

Ljudska koža je prirodno prekrivena mikrobima koje obično nemaju negativne zdravstvene posledice, a prirodne bakterije, plus ulja na rukama, prenose se na vaš telefon svaki put kada proverite tekst ili pošaljete e-poštu. Sledi da većina organizama koja se nalaze na telefonima nisu patogeni koji bi doveli do bolesti. Na primer, stafilokok može biti prisutan, ali obično to nije vrsta koja će vam doneti stafilošku infekciju.

Studije su otkrile ozbiljne patogene na mobilnim telefonima, uključujući streptokok, MRSA, pa čak i E. coli. Samo to da imate ove mikrobe na vašem telefonu, neće vas automatski razboleti, ali svakako ne želite da ih pustite da uđu u vaš sistem. Virusi se mogu proširiti i na telefonima ako je jedna osoba bolesna od strep grla ili gripa i kašlja na svom mobilnom telefonu pre nego što ga preda prijatelju.

Srećom, postoje jednostavni načini za izbegavanje nekih mikroba. Jedno od najgorih mesta za korišćenje vašeg telefona je kupatilo. Kada se toaleti napune, oni šire klice posvuda, tako da telefoni završavaju sa fekalnim bakterijama poput E. coli. “Nositi mobilni telefon u kupatilo i potom otići s njim je nekako poput ulaska u toalet, obavljanja nužde, i izlaska bez da ste oprali ruke.

Za početak – ne nosite telefon u kupatilu. To će pomoći. Ali ako želite da očistite telefon, nekoliko različitih metoda će upaliti. Mnogi ljudi samo obrišu svoje telefone mekanom krpom od mikrovlakana, što će ukloniti mnoge klice. Za dublje čišćenje, preporučuje se upotreba kombinacije 60% vode i 40% alkohola. Pomešajte sastojke zajedno, a zatim umočite krpu u rastvor pre nego što nežno obrišete telefon. Osim ako niste bolesni, raditi ovo nekoliko puta svakog meseca i biće dosta. Držite se dalje od tečnih ili sredstava za čišćenje u formi spreja, jer može oštetiti vaš telefon.

#2 Mobilni telefoni stvaraju probleme sa vidom i zdravljem

Prosečna osoba dnevno gleda svoj mobilni telefon 150 puta ili više. Sve to zbog čestog korišćenja telefona, upotrebe računara i gledanja televizije. Ovo može dovesti do naprezanja oka, problema sa zdravljem očiju koji se, kad se nađe u ovom kontekstu, često naziva i Computer Vision Sindrome.

Predviđa se da će 2 od tri osobe doživeti sindrom naprezanje očiju uzrokovano prekomernom upotrebom telefona. Sindrom računarskog vida može dovesti do zamagljenog vida, suvih očiju, bolnih očiju i glavobolje. Evo glavnih razloga zbog kojih naprezanje očiju od upotrebe telefona može izazvati ove simptome:

  • Manje treptanja: Treptanje pomaže očima da redistribuiraju vlagu, sprečavajući ih da se osuše, a takođe deluje i kao prirodna odbrana od prekomernog izlaganja spoljnim elementima poput prašine i sunčeve svetlosti. Treba treptati oko 15 puta u minuti. Taj se broj smanjuje za polovinu kada buljite u svoj pametni telefon, pružajući očima mnogo manje vremena da se oporave.
  • Čkiljenje: Možda vam ne smeta što manji tekst čita na ekranu pametnog telefona, ali vaše oči to sigurno čine. Čkiljenje u tekst i video zapisa na ekranu preopterećuje vaše mišiće oko očiju, vrata i ramena i glavni je uzrok naprezanja očiju i zamagljenog vida.
  • Preterani sjaj: Naše oči ne bi trebale dugo da gledaju u svetlost, zbog čega odsjaj svetlosti ekrana vašeg mobilnog telefona može izazvati naprezanje očiju. Upotreba telefona u mraku za proveru e-pošte ili društvenih medija samo pogoršava ove negativne uslove.

#3 WiFi zračenje postoji

Kada vaš WiFi ruter prenosi podatke, on emituje EMF-ove koje telo može apsorbovati. Što je veća udaljenost koju postavljate između sebe i rutera, manje će zračenja upiti vaše telo.

Količina zračenja apsorbovana iz bežičnog rutera je mala u poređenju sa EMF-ovima koji se prenose od poziva na mobilni telefon. Vaš mobilni telefon izlaže područje tela u kojem se drži (uho ili glava) energiji koja se daje od EMF-a i drugih faktora. Iako je direktno izloženo koži, nejonizujuće zračenje ne može direktno oštetiti DNK ili ćelije, poput jonizujućeg zračenja.

Za sada nema konzistentnih dokaza da WiFi ruteri ili uređaji koji rade na WiFipovećavaju rizik od raka.

Iako su EMF-ovi niske frekvencije klasifikovani kao moguće kancerogeni, istraživači nisu primetili direktnu vezu između ovih uređaja i raka. Najbolji način da se zaštitite od zračenja iz rutera i elektronskih uređaja je minimiziranje izloženosti.

#4 Vreme online izaziva anksioznost i depresiju

Promenljive izloženosti mobilnih telefona uključuju frekvenciju upotrebe, ali i kvalitativnije promenljive: zahteve za dostupnošću, opažanu stresnostizazvanu osećajem pristupačnosti, buđenjenoćuzbog mobilnog telefona i ličnu preteranu upotrebu mobilnog telefona. Rezultati mentalnog zdravlja uključivali su trenutni stres, poremećaje spavanja i simptome depresije.

Visoka učestalost upotrebe mobilnih telefona je faktor rizika među mladima. Rizik za prijavljivanje simptoma mentalnog zdravlja je najveći kod onih koji smatraju da je pristupačnost putem mobilnih telefona izvor stresa. Strategije prevencije javnog zdravlja koje se fokusiraju na stavove mogu uključivati informacije i savete, pomažući mladim odraslima da postave ograničenja za svoju i tuđu dostupnost.

#5 Kod kuće je vreme za opuštanje i druženje

Dakle, uvedi raspored i za telefon. Ne skači na svaku notifikaciju. Diši. Meditiraj. Opusti se. Izbaci svu tehniku iz spavaće sobe. Slušaj opuštajuću muziku i nemoj ništa da jedeš barem dva sata pre spavanja.

Dopusti svom telu vreme za odmor a svom umu vreme za relaksaciju. Uloži to vreme u realna iskustva sa bliskim ljudima i neka ti uvek kod kuće bude najlepše.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi