spot_img

Žena koja je sredila 300 beogradskih stanova otkriva: Kako da kuća zablista za 5 sati

Kreneš da raspremaš kuću, a posle par sati ona je u još većem haosu. Ne znaš da li ćeš pre da presložiš sezonsku odeću ili oribaš podove. Dok se premišljaš i tumaraš, krš se eksponencijalno širi po celoj kući

Zvuči poznato? Ovo se dešava mnogima koji odluče da urade “generalku” bez prethodnog plana i bez ikakve postupnosti u radu. Da bi se izbegle ovakve situacije, najpametnije je ne ostavljati sve za jedan dan, jer je fizički to nemoguće.

Napravi neki razuman raspored koliko često se menja posteljina, čisti frižider, peru prozori i podovi, luftiraju ormari. Idealno je da gotovo svakodnevno, ili koliko si u prilici, vodiš računa o svom domu. A kako da se maksimalno uštedi vreme i kako da rad bude potpuno efikasan, dosetili smo se, te razgovarali s nekim ko o ovome apsolutno sve zna!

Vesna je, nobles rečeno, cleaning lady koja preko platforme Honorarci (koja okuplja pružaoce raznih usluga, od izrade sajtova do čuvanja dece) pruža usluge čišćenja doma. Kroz njene ruke prošlo je preko 300 kuća i stanova i vrlo je tražena, te, ako neko zna kako skockati kuću od poda do plafona, to je ona. Pardon! Od plafona do poda! Ovo su njena pravila.

#1 Čistite od GORE na DOLE, i sa LEVA na DESNO!

Ovo je prva i osnovna stvar, koji mnogi smetnu s uma. Ovaj trik prosto štedi vreme, smanjuje nepotrebno kretanje, i što je najvažnije – ništa nećemo preskočiti.

Prašina pada sa vrha na dole, i ako ne krenete sa najviših tački, neke stvari ćeš sigurno morati da čistiš više od jednom. Da li ćeš krenuti sa leve ili sa desne strane nije toliko bitno i zavisi samo od tebe, ali preporuka je da odlučiš i da se držiš tog pravila.

Podove, naravno, čistiš na samom kraju, kad je sve drugo cakum pakum.

#2 Alu folija u dasci za peglanje

“Obložite vašu dasku za peglanje jednim slojem aluminijumske folije, i tek onda stavite prekrivač – podlogu za peglanje. Aluminijum reflektuje toplotu, i ako lepo izravnate odeću na dasci, ispeglaće se brže i lakše odeća, sa obe strane, u isto vreme”, kaže nam Vesna.

#3 Uvek sve nositi sa sobom

Razmisli koliko puta ti se desilo da trčiš u kupatilo po neku krpu ili sunđer. Savet je da imaš korpu u kojoj ćeš sve držati i da nju premeštaš iz jedne u drugu prostoriju i da je držiš na sredini prostorije. U toj kutiji bi trebalo da budu sva sredstva za čišćenje, kao i sve krpe i sunđere koji bi mogli zatrebati.

#4 Pusti hemiju da odradi svoje

Znaš one reklame za čišćenje gde lepa devojka jednom prsne sredstvo za čišćenje, pređe jedan put krpom preko toga, i to je savršeno očišćeno? To prosto nije tako u pravom životu, niti je ispravan način čišćenja. Ako nekada zaista pročitaš uputstvo za upotrebu nekog sredstva za čišćenje, videćeš da je nakon nanošenja potrebno uglavnom barem 5 minuta da odstoji. Dok čekaš da sredstvo počne da radi, i dok zaista ubije sve bakterije, možeš da očistiš nešto drugo. Ključ uspeha je u dobrom planiranju, i tom kratkom čekanju.

#5 Početi nežno

Ukoliko nema potrebe za korišćenjem jakih hemijskih sredstvava, prosto nemoj! Počni sa onim laganijim, i koristi jača sredstva samo ako moraš. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju decu, kućne ljubimce, astmu, ili neku vrstu alergije. Upravo zbog toga, preporučujemo samostalno pravljenje jednostavnih sredstva za čišćenje, koja nikome neće škoditi.

#6 Čistiti u cik-cak ritmu

Mnogo ljudi greši tako što čisti kružnim pokretima. Razmisli o tome – kada krpom napraviš pun krug, i nastaviš dalje, samo ćeš svu prljavštinu preneti na ono što je tek očišćeno. Pored toga, sa takvim kružnim čišćenjem nikada nećeš precizno znati dokle se stiglo, i rezultat će biti zamuljane površine, previše potrošenog vremena i sredstava za čišćenje, i ono što je najgore, nedovoljno čiste površine.

Rešenje je da kada naprskaš sredstvo za čišćenje, kreni sa vrha na dole, kao u savetu broj 1, i istovremeno, sa leva na desno – na jednu, pa na drugu stranu. Bićeš iznenađen koliko će ti manje vremena trebati da sve očistiš.

Verujemo da će ti ovi saveti biti dragoceni kada se sledeći put upustiš u raspremanje kuće. Ako slučajno poznaješ nekog feng shui stručnjaka, on će ti takođe potvrditi pravilo “od plafona do poda” i “s leva na desno”, a ujedno i podsetiti na značaj uređenog doma. Prema ovoj drevnoj disciplini, u zapuštenom i prljavom domu nemoguć je bilo kakav progres.

Ako, pak, nemaš vremena da se detaljno posvetiš sređivanju doma, angažuj pomoć! Vesna ili neko drugi iz pomenutih Honoraraca će tvoj dom transformisati za par sati, da se sija!

Dva puta mesečno, uz razumno održavanje s tvoje strane u međuvremenu, je više nego dovoljno, a u ovakvom domu ukućani se osećaju aktivno, bezbrižno i opušteno.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi