spot_img

Vreme je za još jedno veliko spremanje – očisti mobilni telefon

Da. Prolećno sređivanje u karantinu deluje kao neminovna stvar koja nam se nameće i više no inače, ali ovde pričamo o zatrpanosti koju trpi naš telefon.

Piše: Aska Weidewald

Stare slike, gomila videa iz raznih chat grupa, screenshotovi recepata koje smo ili nismo i nikada nećemo napraviti, tekuće slike, informacije dokumenti, slike lepe, slike ne baš lepe, slike informativnog tipa, cache memorija…

Telefoni su kao ormari spavaće sobe. Bezvrednost se nakuplja. Ako ne čistite ormar tako često, potrebno je duže da pronađete ono što vam je potrebno. I baš kao što biste se trebali osloboditi odela za slobodno vreme koje je zatrpavalo ormar ili odela koje je dve veličine premalo (okrenite se, nikad ga više nećete uklopiti u njega), ponekad je najbolje da se oslobodite aplikacija koje vam više nisu potrebne.

Kada pregledavate veb ili koristite mobilnu aplikaciju, stvaraju se privremeni podaci i datoteke bezvredne pošte – i one često ostaju na uređaju. Skladište sistema se na kraju popunjava. Jednom kada vašem mobilnom telefonu ponestane prostora, ta gomila smeća izaziva usporavanje i druge problematične probleme, poput rušenja aplikacija.

Zato je ključno očistiti telefon i osloboditi prostor.

Počistimo sve, a evo i kako da to uradiš a da ne se ne opredeljuješ za nešto kao što je prodaja mobilnih telefona, već daš još jednu šansu svom milom i nedužnom mobilnom uređaju.

#1 Delete, delete, delete

Prvi korak je i najjednostavniji, ali zahteva ubedljivo najviše vremena. Bilo da si pobornik Android pametnih telefona ili si deo jabučastog Apple telefon i ekosistem klana, kreni da brišeš sve što ti ne treba. Da telefon ne bi eventualno zabagovao, proces podeli u faze, slike u mesece, a dokumenta i cash po aplikacijama i voila! 10 kg lakši telefon in no time!

#2 Upoznaj – cloud

Ako ne znaš šta je to cloud, da pojasnimo. Cloudstorage je model računarskog oblaka u kojem se podaci čuvaju na udaljenim serverima kojima se pristupa putem interneta ili “cloud”. Održava ga, upravlja i upravlja provajder servisa za skladištenje u oblaku na serverima za skladištenje podataka koji su izgrađeni na tehnikama virtualizacije.

“Oblak” je jednostavno zbirka servera smeštenih u masivnim kompleksima koji pune hektare i hektare zemljišta i čiji su vlasnici neke od najvećih svetskih korporacija. To u suštini znači da naši podaci sede na računarima kojima nemamo pristup. Microsoft, Amazon i Apple uložili su ogromne iznose u stvaranje domova za naše lične podatke.

Photo by bongkarn thanyakij from Pexels

#3 Prebaci važne stvari na eksternu memoriju

Sačuvaj sve što ti je potrebno, a nije tekuće na hard drive i oslobodi toliko preko potrebnu memoriju na telefonu. U danima u kojima je učestalo deljenje sadržaja u zabavne i komunikacijske svrhe, treba voditi računa o tome da od raznih gluposti ne dođe do toga da nešto važno ne možete da uslikaš, primiš ili pošalješ.

#4 Fizički očisti telefon

Kao što savetuju brendovi kao što su Apple i Google, upotreba 70% alkoholne maramice je najbolja opcija za čišćenje telefona. Ove maramice se mogu koristiti na svim spoljnim površinama telefona, kao što su displej i kućište na zadnjem delu, izbegavajući otvore na telefonu (portove za slušalice, zvučnike itd.).

Ne zaboravite maske za telefon.

Koža – Da biste očistili ove vrste futrola i maski, koristite vlažnu krpu s blagim rastvorom za ruke i sapunom. Takođe možete koristiti blago sredstvo za čišćenje krpom da biste istisnuli tvrdokorne mrlje.

Plastika, guma i silikon – Natopite masku u rastvor sapuna za suđe i tople vode nekoliko minuta. Ako imate tvrdokornih mrlja, možete nežno pročistiti četkicu za zube kako biste ih pokušali izvući. Kućište osušite krpom od mikrovlakana.

Drvo – Kontakt sa vodom može da ošteti drvo s vremenom, tako da redovno koristite suvu krpu od mikrovlakana da biste obrisali ove maske za mobilni telefon.

#5 Mentalno se oslobodi svoje vezanosti za mobilni telefon

Mobilni telefoni se neprestano poboljšavaju širenjem njihovih funkcionalnosti, što zauzvrat povećava verovatnoću prekomerne upotrebe i zavisnosti.

Prema istraživanjima, 67% vlasnika pametnih telefona priznalo je da proverava svoj telefon za pozive ili poruke kada im telefon ne vibrira ili ne zvoni.

Ovo je jedan od glavnih znakova zavisnosti mobilnog telefona i trebalo bi da služi kao upozorenje vlasnicima mobilnih telefona.

Photo by freestocks.org from Pexels

Smatra se da najmanje 4 od sledećih znakova i simptoma sadrže kriterijume za zavisnost od mobilnih telefona, a problematično prekomerno korišćenje mobilnog telefona mora da nanese značajnu štetu u životu pojedinca:

 • Potreba da se sve češće koristi mobilni telefon kako bi se postigao isti željeni efekat.
 • Uporni neuspešni pokušaji ređe upotrebe mobilnog telefona.
 • Preokupacija upotrebom smartfona.
 • Okretanje mobilnom telefonu kada iskusite neželjene osećaje kao što su anksioznost ili depresija.
 • Prekomerna upotreba koju karakteriše gubitak osećaja za vreme.
 • Ugrožavanje veze ili posla zbog preterane upotrebe mobilnog.
 • Netolerancija
 • Potreba za najnovijim mobilnim telefonom, više aplikacija ili povećanom upotrebom.
 • Povlačenje u sebe, kada je mobilni telefon ili mreža nedostupna.
 • Ljutnja
 • Napetost
 • Depresija
 • Razdražljivost
 • Nemir

Evo par aplikacija koje vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema i raščišćavanju svog sveta kod kuće i na poslu od online vremena i vezanosti za mobilni telefon.

 • justmuteit.com
 • inthemoment.io
 • space-app.com
 • holdstudent.com
 • forestapp.cc

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi