spot_img

Večita dilema: Šta je bolje, kuća ili stan?

Večita dilema mnogima jeste pitanje toga da li je bolje živeti u kući ili u stanu.

Jedni tvrde da je održavanje kuće daleko veći posao od održavanja stana, drugima intima i privatnost kuće, komfor prostora i mogućnost bašte nemaju cenu. Iako postoje argumenti za obe tvrnje, postoji nekoliko stvari koje možemo uzeti u obzir kada razmišljamo o tome da li živeti u kući ili u stanu.

#1 Održavanje stana vs održavanje kuće

Postoje različiti troškovi u održavanju kuće i u održavanju stana. Različiti su rizici, osiguranja, izazovi i problemi sa kojima se možete suočiti, ali i načini na koje ćete ih rešiti.

Recimo, cena mesečnog osiguranja za slučaj problema u stanu i recimo cena odgušenja kanalizacije nisu iste, kao ni princip rešavanja problema. Uklanjanje uzroka začepljenja kanalizacionih linija spiralnim sajlama i mašinama pod visokim pritiskom vode jednostavnije je ako živite u stanu. Ako živite u kući, možda ćete morati da pozovete vodoinstalatere koji će sprovesti odgušenje koje se vrši električnim mašinama, kombi vozilima sa WOMA tehnologijom i kamionima i cisternama sa mašinama pod visokim pritiskom vode do 250 bara. Možda će vam trebati i temeljno odgušavanje, čišćenje i ispiranje spoljne ulične mreže, kao i mašinsko odgušenje i ispiranje kanalizacije između šahtova.

Takođe, troškovi održavanja kuće su daleko veći, mogu uključivati troškove vezane za krov recimo, nepredviđene troškove, ali i redovno održavanje u smislu krečenja, fasade, drvenarije i slično biće veće.

#2 Zajedničke površine vs bašta i dvorište

U načelu je daleko lakše platiti takse za održavanje zajedničkih prostorija, stepeništa, dimnjaka, liftova i drugih delova zgrade koje koriste svi stanari. Za vašu baštu pak ste zaduženi isključivo vi, naravno ukoliko ne planirate da unajmljujete baštovana. Ovo je i divno i opterećujuće, u zavisnosti od toga koliki afinitet imate prema gajenju biljaka, uređenju eksterijera i uopšte samostalnim aktivnostima u bašti. Ipak, bašta je divna stvar ako imate ljubimce, volite da imate goste ili uživate napolju na otvorenom.

#3 Prostor i privatnost

Poznato je da kada živite u stani, pre svega morate poštovati dnevni red, pravila koja donosi skupština stanara kao i okolnosti vezane ne samo za vas, već i komšije. Kada živite u kući, ne samo što imate svoju privatnost, već imate i veći prostor, verovatno i više soba, kao i mogućnost da zonirate prostor bolje.

#4 Parking

Život u kući najčešće znači da imate ogroman luksuz u vidu parkinga, a to je u gradovima kao što je recimo Beograd velika prednost. Ovo je nešto što će vam uštedeti živce i energiju i što svakako štedi vreme svakoga dana.

#5 Lokacija

Pronaći kuću u centru grada može da bude veoma skupa varijanta, a za ogroman novac možete da dobijete skučenost koja je besmislena za kuću, kvalitet koji će vas skuplje koštati kroz popravke i održavanje i uopšte postavlja isplativost života u kući pod veliki znak pitanja. Iako se komforne kuće u Beogradu nalaze u širem centru ili periferiji, sve prednosti života u kući učiniće da vam vožnja do grada i posla manje teško padnu. U drugim gradovima pak, situacija je daleko bolja i postoje opcije života u kući i u samom centru mesta.

Na kraju dana, bilo da preferirate život u kući ili stanu, dom je tamo gde je srce i bilo skromno, bilo luksuzno, vi činite vaš prostor toplim i prijatnim za život.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi