spot_img

Staro, okrnjeno, uvelo donosi baksuz u kuću. Umotaj ti to sve u najlon i – BACI!

Zašto čuvaš sve to? Šta će ti, ali zaista? Zašto se grčevito večito držimo prošlosti, uspomena, momenata, kesica šećera, salveta, papirića, čestitiki?

Da li je bitnije da nam je neko rekao da nas voli i da nas zapravo voli i da je tu, svakoga dana?Da li želimo na neki način da obezbedimo svoju besmrtnost na neki morbidan način se držeći dokaza svoje živosti, pa eto, čisto za slučaj da nam nekad neko napravi mauzolej, da ima šta u njega da se stavi? Kako drugačije da se zna koji zvaničnici naših života su bili prisutni i vršili uticaj na naše živote, našu kreativnost? Jer bolje da to budu stvari nego suštinska dela?

Znate šta. Smotajte vi to sve lepo u neki veliki najlon za plastenike, i pravac kontejner.

Zašto?

Feng šui filozofija reguliše zakonitosti koje za cilj imaju da nam donesu blagostanje i sačuvaju nas od negativne energije. Ja ne bih sada zalazila u istinitost ovakvih tvrdnji, ali bih svakako istakla nekoliko stavki koje na bazi čistog razuma i te kako imaju smisla. A setite se i ovoga: “Ne možeš u životu ništa bolje i lepše da primiš ako se grčevito držiš starog i lošeg!”

Mnoge stvari u našem domu mogu da prizovu negativnu energiju i samim tim-blokiraju pozitivnu. Upravo zbog toga potrebno je što pre da se oslobodite takvih predmeta.

Odmah baci to uvelo, suvo cveće!

Biljke treba da su simbol rasta i napretka, treba da donose život, oplemenjuju prostor i pomažu nam da ga obogatimo. Samim tim, osušeno cveće i uvenule biljke upšte prema feng šui filozofiji treba odmah izbaciti iz doma. Staro i uvenulo cveće predstavlja stagniranje i ne dopuštaju napredak u bilo kom smeru.

Nightflare Creative GIF - Find & Share on GIPHY

Bog zna da je oko mene cveće venulo vazda i jednostavno nisam umela sa njim. Iz nepoznatog razloga, neke retke afričke ljubičice koje je moja majka odlučila da mi useli rizikujući veoma, odlučile su da na moje zanemarivanje reaguju bujanjem, a zašto ne znam zaista. Stoje blizu radijatora, zalijem ih ponekad, strana je jugo-zapad, a do te mere cvetaju stalno da sam zapravo odlučila da sa njima popričam i kažem im – pa hvala. Naterale su me da pomalo zavolim negu cveća, ali uslovno. Ipak, žive su mesecima i godinama, pa verujem da ima tu nešto. Možda se, kao sa ljudima, neke cvećke jednostavno pre ili kasnije pronađu, pa nije da ja nisam umela o cveću da brinem, nego nije svako cveće bilo idealno za moj stil života i mene.
A možda i što sam SVO cveće drugo pobacala koje je uvelo ili stajalo po komodama i elementima od kuhinje. Šta će mi podsetnici na lepe trenutke tog tipa? Bogu hvala, biće ih još! Ako ne – ko kaže da žene ne mogu same sebe da časte buketom?

Neželjeni i neupotrebljivi pokloni

Poklonu se u zube ne gleda. Poklon se ne poklanja. Ok, hajde sad polako. Kome vi dugujete nešto? Sebi ili drugima?!

Tako sam ja i dalje izložena nekom prasetu kasici samo eto… iskreno idem sad da je bacim kad smo kod toga, jer je apsolutno neželjeni poklon od bivšeg dečka, njegovo tepanje i gluposti koje je preslikavao posle iznova i iznova. Dakle, apsolutno ništa originalno niti jedinstveno, niti podsetnik na bilo šta lepo. A eno ga, ne vidim ga baš uvek, jeste sklonjeno negde tamo, ali pobogu Marija… pa i svi vi. Čemu? Eno banke, pa na štednju. U toj kasici je samo poneki zaboravljeni evro uglavnom za kad idem busom negde u EU za WC. Realno.

Iako možete naravno da cenite gest, pažnju, ako držite neželjene predmete oko sebe, feng šui kaže da će to da utiče na naš mir i sreću.

Donirajte ili poklonite drugoj osobi takve predmete. A tu mislimo i na male ili stvari koje nam ne stoje lepo, ili nemaju prosto mesta u našem prostoru. Ima ko će da uživa. Budite u krajnjoj liniji makar humani i donirajte.

Ako ne znate gde i kako, na društvenim mrežama makar svako malo ima raznih akcija. Samo upalite receptore za ove akcije ili vidite neke grupe pa prodajte pa uzmite sebi nešto u čemu ćete zapravo uživati ili što vam treba. Grešim li?

Slomljeni i okrnjeni predmeti

Prema filozofiji feng šuija, strgani, slomljeni i nefunkcionalni predmeti s vremenom se na negativan način manifestuju u vašem životu. Bolje je prostor ostaviti praznim nego u domu držati slomljene i nefunkcionalne predmete, smatraju stručnjaci za feng šui.

Pre neki dan sam, stavljajući novu šolju, okrnjila divnu šolju iz Home centra na kojoj je pisalo Always Love. Odmah sam je bacila. Neko mi je kroz osmeh što sam trapava rekao, pa možeš neko cveće ili nešto u nju da staviš. Molim? Da li zaista želim okrnjenu šolju sa porukom “uvek ljubav”?!

Nema šanse. Za cveće su saksije. Cele. Tačka.

Razmislite. I bacite se u čišćenje, psiho-fizičko!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi