spot_img

Selidba – kako da smanjite stres uz nekoliko praktičnih saveta

Seldiba domaćinstva i vašeg doma zahteva vreme, trud i nesumnjivo je stresno. Na svu sreću, ovi saveti za pakovanje i selidbu mogu ovaj proces znatno olakšati i sačuvati vaše živce.

Priprema za selidbu je najvažnija. Pre svega morate pripremiti spisak svega što vas čeka, kako ne biste nešto zaboravili. U nastavku vas čeka jedna sveobuhvatna lista za selidbu.

#1 Kreirajte kontrolnu listu i budžet.

Prvo napravite kontrolnu listu koja sadrži vremensku liniju svega što vas čeka. Svako vreme za selidbu će izgledati drugačije u zavisnosti od toga koliko je vremena na raspolaganju pre samog početka selidbe. Neki će imati dva meseca na raspolaganju, a drugi svega dve nedelje ili čak i samo nekoliko dana. Zatim uključite realni budžet na svoju listu. Proračunajte kako i u šta ćete se pakovati, da li ćete koristiti plastične, teže kutije ili je bolji izbog laganija i praktična kartonska ambalaza.

Vizuelno organizujući svoju selidbu, možete biti u koraku sa događajima dok se odvijaju. Niste sigurni odakle da počnete?

#2 Rasklonite stvari unapred da biste mogli da spakujete manje.

Ključni savet za pakovanje je da se postarate da ne selite ništa što vam više nije potrebno. Ublažite stres i opterećenje posla selidbe tako što ćete se rasteretiti i rešiti nepotrebnih stvari pre nego što uđete u fazu pakovanja, što znači da morate smisliti šta ćete baciti, držati, prodati ili donirati. Izvršite merenja svog novog doma i rešite se bilo kakvog nameštaja koji vam ne odgovara ili svega za šta znate da nećete koristiti.

#3 Uložite u kvalitetne kutije za selidbu.

Primamljivo je otići u lokalnu prodavnicu i pokušati da besplatno nabavite neke kutije. Međutim, kutije za selidbu su relativno jeftine, a dobre kutije na kraju mogu i da vam uštede troškove.

Kutije od namirnica i ponovo upotrebljene pokretne kutije mogu biti lošijeg kvaliteta zbog habanja i izloženosti vlazi ili još gore, zaraze. Poslednje što želite je da se kutija raspada u vašoj ruci dok pokušavate da je unesete u kuću.

#4 Dajte svakoj sobi drugu boju etikete za pakovanje.

Da biste ostali organizovani, odštampajte višebojne nalepnice za pakovanje ili koristite trake za maskiranje u različitim bojama i svakoj sobi dodajte svoju boju. Označite sadržaj svake kutije i napišite prostoriju kojoj pripada. Zatim u svom novom domu koristite istu takvu obojenu traku da obeležite ulaze u prostorije. Ovaj praktični savet će uštedeti svakome ko se seli tonu vremena. Umesto da im bude potrebno da izričito pročitaju etiketu ili igraju igru pogađanja oko toga šta pripada kojoj sobi, dovoljno je povezati boje i sobe u startu.

#5 Ne prepakujte previše stvari u kutiju za selidbu.

Jedna greška koju mnogi prave prilikom selidbe je to da pokušavaju da smesti sve svoje stvari u samo nekoliko kartonskih kutija koje imaju tu negde oko kuće. Koristite onoliko kutija koliko vam je potrebno tako da imate kutije koje se lako podižu. Držite najveće kutije za selidbu do ispod 50 kilograma.

#6 Koristite kutije odgovarajuće veličine.

Teške predmete poput knjiga, stavite u manje kutije, a lakše u veće kutije. Ovo olakšava vozačima da organizuju i spakuju kutije u kamion za selidbu. Obavezno spakujte teže predmete na dnu i lakše predmete na vrhu da ne biste oštetili povrede.

Popunite sve praznine pakovanjem, papirom za odeću ili stiroporom da sprečite da se predmeti pomeraju tokom pomeranja. Koristite traku za zatvaranje donjih i gornjih šavova i oko ivica na kojima je stres koncentrisan.

#7 Paket lomljivih proizvoda.

Za bilo koje krhke predmete koje pakujete koristite mnogo nagomilanog papira i podmetača. Nikada nemojte slobodno stavljati ove predmete u kutije bez dodatog materijala koji će popuniti šupljine. Sprovedite pravilno pakovanje ovih predmeta kako biste dugoročno uštedeli stres.

#8 Premenite predmete za domaćinstvo radi pakovanja.

Razmislite o tome kako možete ponovo da upotrebite stvari koje imate – kao što su korpe, koferi i kante , recimo korpe za pranje veša ili za odlaganje nekih odevnih predmeta i predmeta za domaćinstvo. Da biste zauzeli što manje prostora, koristite vakum zaptivku za svoju odeću.

#9 Uštedite prostor prilikom pakovanja odeće.

Odeća može biti jedan od najzahtevnijih elemenata pakovanja. Važno je uštedeti što više prostora s odećom, jer višak odeće može zauzeti većinu kamiona za selidbu, ako niste pažljivi.

#10 Označite i fotografišite delove nameštaja i dodataka.

Odvojite dodatno vreme da zaštitite veće komade nameštaja pre nego što se preselite. Prethodno uklonite i osigurajte sve fioke i vrata. Takođe, nalepite kablove, fioke, vrata i sve što trebate da uklonite kako biste znali gde to ide kada ih ponovo sastavite. Vijke i zavijutke stavite u plastične kese i zalepite ih na zadnji deo nameštaja.

Kada pakujete elektroniku, fotografišite zadnju konfiguraciju kako biste zapamtili koji kabl ide gde. Snimite bilo koji nameštaj koji ste razdvojili da biste poslužili kao vodič za njegovo ponovno sastavljanje. Takođe obavezno označite vrata, šrafove i bilo šta drugo što razdvojite.

Selidba ne mora bitu preveliki stres, olakšajte sebi život i radujte se novom životu.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi