spot_img

Saveti za laku i sigurnu selidbu

Selidba se obično smatra izuzetno stresnom, ne samo zato što je sinonim za neki nov početak, već i zbog velikog broja predmeta koje treba bezbedno preneti na drugu lokaciju.

Najbolja stvar da se osiguramo i sve prođe u najboljem mogućem redu jeste da se na vreme dobro organizujemo. Kada imamo sve pod kontrolom, seljenje je mnogo opuštenije. Da bismo vam olakšali sam proces selidbe nudimo nekoliko dobrih saveta, a neki njih vam u čitavoj gužvi sigurno nisu pali na pamet.

Bacite, poklonite, prodajte sve što vam nije potrebno

Selidba je savršen tajming da se otarasite svih stvari koje vam nisu potrebne i koje hvataju prašinu, baš zato što tad prebirate po svim stvarima koje imate u svom domu. Niste ni svesni koliko stvari posedujete sve dok god ne morate da ih spakujete. Ubrzo ćete shvatiti da barem godinu dana niste koristili trećinu njih.

Zato, ako je nešto polomljeno, pocepano, bacite i nemojte žaliti. Pitajte da li je vašim prijateljima potrebno nešto od stvari koje su i dalje za korišćenje. Ono što ostane spakujte i odnesite u obližnje svratište ili Crveni krst.

Nešto od tehnike ili drugih vrednijih predmeta možete pokušati da prodate, ali budite svesni da ćete i njih morati spakovati i nositi kad se budete selili.

Kako najbolje obeležiti kutije?

Stvari je najbolje podeliti po sobama u kojima je namenjeno da one budu. Nekad imamo previše stvari pa one ne mogu stati u jednu kutiju. Zato obeležite kutije kao: dnevna soba 1, dnevna soba 2, kuhinja 1 i tome slično.

Radi bolje organizacije u svom telefonu popišite sve stvari koje se nalaze u kutijama. Tako ćete mnogo brže naći ono što vam je potrebno, a i bićete sigurni da neka stvar nije ukradena ili nestala bez traga.

Obavezno spakujte “odmah otvori” kutiju

Jedna kutija ili torba ili kofer treba da bude spakovana sa stvarima koje će vam trebati istog trenutka kada kročite u nov prostor.

Dakle, njen sadržaj treba da bude sličan onom kao kada putujete. Pidžama, peškiri, papuče, osnovna lična higijena, majica, trenerka…

Računajte na to da nećete moći odmah sasvim da se raspakujete, a ne želite da kopate po kutijama da biste našli peškir ili dezodorans.

Tehniku pakujte u kutije u kojima su kupljene

Tehnologija je veoma osteljiva, lomljiva i većinom neće stati u kutije koje ste namenili za pakovanje, zbog njihovog specifičnog oblika. Zato je najbolje da ih spakujete baš u onu kutiju u kojoj ste ih kupili, sa sve stiroporom i najlonom, jer će to ujedno biti i najbolja zaštita.

Ako ste, pak, bacili originalne kutije, onda nabavite dosta najlona, puc-puc folije, sitropora i svega sličnog što bi moglo zaštititi tehniku. Najbitnije je iznutra popuniti prostor kutije, kako se tehnika ne bi pomerala. Za tako nešto možete iskoristiti i krpe i čarape.

Detaljno fotografisati stan u koji se useljavate

Obavezno fotografišite stan, ne samo da biste mogli pokazivati drugima gde ćete se preseliti, već da stanodavac ne bi mogao vas da okrivi za štetu koju niste učinili. Postoji mogućnost da ćete oštetiti zidove ili podove kada budete unosili kabast nameštaj, gde se za odštetu trebate dogovoriti sa stanodavcem.

Ipak, u nekim slučajevima šteta nije vaša krivica, nego prethodnog stanara, a to ćete moći dokazati samo slikama.

Takođe i elektroniku

Mnogi se ne sete ovog koraka, ali on je poprilično bitan. Slike elektronike i povezanih kablova će vam pomoći da se vi lakše snađete kada se uselite u novi stan. Ako niste stručnjak za elektroniku možete pola dana provesti pokušavajući da ubacite priključke kablova na pravo mesto kako bi TV mogao da radi.

Sa slikama ćete bitno skratiti ovaj proces i znatno olakšati sebi muke. Umesto da se nervirate oko kablova, imaćete vremena za dalje raspakivanje.

Mapirajte rutu od jednog do drugog stana

Posebno je bitno da tačno obeležite rutu kojom ćete ići kako biste izbegli moguće komplikacije. Ako idete u drugi grad možete se izgubiti ili zastati u saobraćaju. Zato obeležite najbržu i najsigurniju moguću rutu i krećite se prečicama gde nema gužve.

Čim prenesete stvari uključite bojler i očistite krevet

Verovatno ćete biti previše umorni od pakovanja i samog seljenja, pa će vam biti na umu samo da se istuširate i legnete. Zato prve stvari koje treba da učinite kada uđete u stan jeste da uključite bojler i očistite krevet. Možda je dušek prašnjav, možda treba usisati kauč… Zato se pobrinite prvo za ove stvari, da ne biste doživeli neprijatno iznenađenje kada budete hteli da se opustite i legnete.

Ako možete, oribajte stan pre useljenja

Najidealniji scenario bi bio da dobijete ključeve od novog prostora par dana ranije, pa da ga sasvim oribate dok je prazan. Ne samo da će stan biti detaljnije obrisan, već kada se uselite na vama će ostati samo da se raspakujete.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi