spot_img

Pet predloga da popuniš vreme zbog kojih ćes biti sebi zahvalan u budućnosti

Uvek kukamo kako nam fali vremena. Ipak, ovo u trenutnim okolnostima ne važi za sve. Onda kada je osnovna premisa Maslovljeve piramide poljuljana, odnosno kada se ne osećamo pre svega-bezbedno, teško da možemo imati pun kapacitet da se posvetimo nekom razvoju koji dolazi tek negde na višim nivoima iste.

Međutim, mentalno zdravlje se definiše ne samo kao odsustvo mentalnog poremećaja, već i kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom života, sposobna je da može produktivno raditi i u mogućnosti je da doprinosi svojoj zajednici.

Za početak, treba umanjiti paniku i ne širiti dezinformacije. Ovo važi za sve.

A kako bismo očuvali mentalno i fizičko zdravlje, možemo uraditi i ponešto za sebe, a evo 5 predloga.

#1 Mens sana in corporesano

Mens sana in corporesano znači “zdrav duh u zdravom telu”, odnosno “u zdravom telu zdravi duh”. Ovo je latinska poslovica koja potiče iz pesme rimskog pesnika Juvenala (Satira X, stih 356).

Danas se poslovica najčešće shvata kao uputstvo za očuvanje zdravlja: “ako telo bude zdravo, biće zdrav i duh”, te se povezuje s grčkim načelom kalokagatije.

No, izvorni Juvenalov stih u celosti glasi:

Orandumestut sit mens sana in corporesano

“Treba se moliti za zdrav duh u zdravom telu”

Juvenal govori o odnosu prema bogovima; zdrav duh i zdravo telo jedino su što ima smisla tražiti od viših sila.

Ako niste do sad imali naviku da vežbate u kući, postoje brojne besplatne opcije. Možete raditi 5 Tibetanaca, pratiti neke YouTube i Instagram naloge i besplatne kurseve ili uplatiti jogu, bodyshaping ili neki fitness program.

Ako nemate tegove, možete ih naručiti, a iz iskustva – sasvim super mogu poslužiti i flašice vode napunjene vodom ili peskom još bolje. Posebna satisfakcija je postala i DiY pa pod parolom „snađi se“ možemo svačim da iznenadimo i sami sebe.

U vezi sa ovom stavkom je i stavka 2.

#2 Kuvaj s dušom

Sećam se knjige „Kao voda za čokoladu“ nakon koje sam, kad me je prošla trauma od njihovog zajedničkog spontanog zapaljenja, počela da kuvanje posmatram kao jedan spiritualni proces. Kao devojčica još, pokušavala bih da se prosto napnem iz sve snage i neku lepu energiju unesem u svako jelo, a počela sam da ih spremam sve više i više. I pamtim vreme sa mamom i tatom u kojem sam posmatrala i borila se da mi daju da ja spremam.

I dan danas kada stanem da kuvam, što je ovih dana mnogo češće i intenzivnije ipak i za mene koja redovno spremam svojoj porodici, imam osećaj da sam neki mag iz davnina i trudim se da svoje misli orijentišem na lepo, da nikad ne kuvam nervozna ili ljuta i da dok posipam začine ili kreiram recepte, mesim i seckam budem zahvalna na tome što imam šta da skuvam.

Fotografija: Iz doma Todorovića

Setim se priča o mojim precima u Bosni koji su jeli bukovu koru i priča iz ratova, embarga i praznih rafova, i današnje stanje pokušavam da ne posmatram sa zebnjom, već skromnošću i strpljenjem. I onda taj poseban sastojak zaista bude ljubav, a posebno kada svi zajedno spremamo, što je takođe češće i eto nečeg divnog na čemu možemo biti zahvalni.

#3 Dokončaj sve što ti je na to-do listi

Niko ne voli da ima „repove“. Tu su prolećno spremanje, gomila nekih sitnih taskova, sređivanje ormara, knjiga, uređenje možda poslovnog sistema, papirologija, ili pak jednostavno završavanje neke knjige ili zadatka.

Olakšanje do kojeg dolazi kada dokončamo sve to je neopisivo. Nemojte nepotrebno da vučete u sebi teskobu za koju ste jedino vi odgovorni. Nije izgovor nemanje vremena, ni snage. Ne morate ni sve odjednom, ali recimo vreme koje ne trošimo na odlazak do i sa posla uložite u sebe. Pa da povežemo i to sa stavkom 4.

#4 Nauči ili obnovi jezik

Idealna je prilika da nastavite ili upišete neki kurs engleskog jezika, možda nemačkog, španskog ili kojeg god da ste želeli. Engleski predlažem zato što će vam se 100% najviše isplatiti, u svakom slučaju. Idealna je prilika za konverzacijski tečaj recimo, pre svega jer u ovim okolnostima može da bude izuzetno korisno da upoznate na ovaj način možda i nove ljude, komunicirate i pričate i zapravo na idealan i višestruko praktičan način izbacite iz sebe sve što vas tišti.

#5 DiY

Apsolutno savršeno vreme da se prefarba onaj stočić od bake kojem se odavno skinuo lak ili zakucaju slike koje nikako da uramite. DiY odnosno do-it-yourself aka uradi sam princip je toliko pun benefita za nas uvek, a posebno sada.

Instant osećaj postignuća, zabava, aktivnost koja popunjava vreme i savršen način da u mini projektima učestvuje cela porodica. Sredite terasu, zasadite koju biljku, obojite saksije ili iskoristite hotgluegun.

Ono što je najvažnije pre svega jeste da se malo bar posvetite i sebi, koliko god delovalo teško.

Morate. I biće vam lakše.

Kod kuće je najlepše.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi