spot_img

Kako održavati higijenu u stanu u doba korone (a i posle, kad god da posle dođe)

Svi smo uveliko naučili da treba prati ruke redovno, da svoju ličnu higijenu u doba korone, kao i korišćenje dezinfekcionih sredstava moramo prilagoditi vremenima.

Piše: Aska Weidewald

S obzirom na to da je virus COVID-19 posebno lako prenosiv putem površina i da se na njima dosta zadržava, potrebno je održavati mere higijene naročito kada je u pitanju unutrašnjost stanova.

I prodaja stanova Beograd može biti otežana zbog velikog broja ljudi koji dolaze da vide stan, tako da higijenske mere moraju biti prilagođene i u slučaju da ne samo da održavate svoj stan za sebe, već ga i prodajete.

Pored toga što treba održavati bezbednu udaljenost, nositi masku, prati ruke oko 20 sekundi najmanje, treba čistiti svoju sredinu. Svaka maska je bolja od nikakve, a zamena za masku je iskuvana lanena ili pamučna krpa od platna (koje može da se iskuva). Važno je maske iskuvati svako veče. Svaki sapun je isti, mora biti suv i držite ga na metalnoj rešetki. Tečni sapun ne treba da bude u kontaktu sa sapunom. 

Kako biste sebi olakšali merenje dužine pranja ruku, pronađite svoj omiljeni stih i pevušite ga sebi. Jedan od predloga je recimo poznata i popularna pesma Makarena.

Tu su i alkoholna sredstva, ali je bolje ruke oprati, a ne prljave ruke umrljati alkoholom, dakle bolje oprati ruke, pa onda alkoholom isprati, nego obrnuto.

Preporučuju se recimo povidon jod, troprocentni hidrogen. Asepsol dakle nije adekvatno sredstvo za dezinfekciju. Alkohol od 70% jeste recimo dobra opcija za dezinfekciju.

Protiv virusa se koristi bilo koji hlorni preparat kao što je natrijum-hipohlorid, u gotovom rastvoru i može se primeniti, ili uz instrukciju je moguće napraviti rastvor, ali tačno u određenoj koncentraciji. Ovaj rastvor se može koristiti i za ruke i za predmete po kući, ali ne za cipele jer nije za kožu.

Najjednostavnije je sa sunđerom preći preko cipele i isprati taj sunđer, a najbolje je cipele skidati po ulasku u kuću jer ih je nemoguće isprati. Iako je naš običaj da se ne izuva po ulasku u dom, ipak je ovo nešto što moramo poštovati od sada.

Jedan do domaćih običaja kojih više nema kad smo već kod toga jeste i ljubljenje i grljenje nažalost. Moramo to poštovati.

U slučaju da u stanu neko kija ili kašlje, o ovome se mora voditi računa, kašljati u lakat, u masku, površine u brzini odmah prebrisati.

Iako je povidon jod skup, najbolji je, ali se treba snaći i tražiti povoljne varijante.

0,5% vodonik peroksid je efikasan takođe.

Od kućnih radinosti kao što je rakija, šljivovica, soda bikarbona i sirće, to je samo čišćenje, ali ne predstavlja efikasno sredstvo za dezinfekciju.

Moramo očistiti i predmete koje inače dodirujemo kao što su mobilni telefoni, flašice i sama maska. Ne možemo uraditi dezinfekciju, već sanaciju, jer je za infekciju potrebna infektivna doza. Sanacijom smanjujemo broj ćelija virusa, tako da naš organizam ne bude ugrožen i uspe da se izbori. Tu potpadaju i olovke, šnale, sve što bismo normalno dodirivali.

Kada je u pitanju higijena lica, treba je održavati redovno.

Kritična su mesta usta i nos, dakle loše navike kao što je grickanje noktiju moraju se eliminisati.

Odeću treba istresti na terasu ili preko prozora, a toplota je dobro sredstvo za dezinfekciju i treba sve što se može prepeglati, a dobro je da imate i peglu na paru i paročistače. 100 stepeni temperature odlično ubija viruse i bolja je opcija od hemijske dezinfekcije.

Sve što se kuva, treba skuvati, treba sve što se može isprati, pun program mašine za veš i mašine za sudove koristiti uvek.

Ne smeju se mešati čaše, pribor, voditi se računa o kontaktima između stvari, osoba i predmeta.

Novac je visokokontaminiran predmet i treba posle baratanja njime oprati ruke. 

Ljubimce treba tretirati kao ljude.

Maske treba nositi i napolju i u kući ukoliko dolazi do kretanja, jer postoji asimptomatsko prenošenje virusa. Sve mere se moraju primenjivati neprekidno.

I pre svega, ne sme se paničariti, već pridržavati stavova stručnjaka i saveta eksperata u svakom trenutku, bez izuzetka.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi