spot_img

Kako biti Super roditelj u vreme karantina

Taman kad ste isplanirali lepo proleće uz puno ispijanja kafi na terasama kafića i restorana, neku obalsku šetnju, možda proslavu Prvog maja uz prase na ražnju i galone piva, neki tip je odlučio da pojede šišmiša i vi ste sada zaključani sa sopstvenom decom.

Piše: Tina Petrović

Šta uraditi, a ne čupati kosu? Imamo za vas nekoliko korisnih predloga, da ih zabavite, ne samo da im odvučete pažnju, već i da nešto nauče. Možda smo mi stariji malo (više) zabrinuti, ali ako deci kvalitetno oranizujemo slobodno vreme, ovo će im biti jedna od lepših uspomena.

Crtanje

Pošto smo uvereni da vaša deca imaju sav pribor iz vrtića/škola i tu Pelikan gumicu i naoštrene olovke i sijaset šarenih bojica i, što bi današnja deca, moderno rekla – šimere (shimmer pen), samo vi tim budućim Dalijevcima zadajte temu i sedite da popijete kafu. Ah, da, evo i starog, dobrog trika, nađenog negde na internetu – otac je kao temu zadao svojim klincima da ga nacrtaju kako spava i on je taman imao vremena za kratku dremku. Genijalno.

Čitanje knjiga

Ovo ne mora nužno da bude dosadan književni skup u kome narator (roditelj) čita grupi dece knjigu i ona zevaju od dosade. Podelite se u uloge i neka svako čita svoj deo, glumeći, imitirajući, izvodeći tekst kako god želi. Ako vam bude zanimljivo, možete uključiti i kameru i sve to snimiti, eto, čisto da jednog dana imate dragu uspomenu iz karantinskih dana.

Kuvanje

Znamo da niste bili baš Džejmi Oliver pre svega ovoga, da vičete verovatno kao Gordon Remzi u najboljim danima, ali mi vam možemo pomoći da otkrijete Martu Stjuart u sebi i da zabavite male đavole umećem kuvanja. Trebaće vam dosta plastičnih posuda, strpljenja i volje.

Možete napraviti testo i prepustiti im pravljenje raznih oblika, dati im modlice u obliku srca, zvezde, slova… Pravljenje torte je zabavna ideja, dok god im posle svakog fila date štapiće od miksera i ostatke od fila u činiji. Za šta god da se odlučite, važan je timski rad i na kraju krajeva, da svačiji nosevi budu umazani sosom.

Pranje ruku

Izuzetno je važno edukovati decu povodom novonastale situacije i zašto je važno prati ruke. Dok smo mi odrastali pesmica čika Jove Zmaja je činila svoje:

Pre i posle jela treba ruke prati,
nemoj da te na to opominje mati.
Prljavim rukama, zagadi se jelo,
pa se tako bolest unese u telo.

Ali, današnje generacije radije sve vide na YouTubeu, tako da im je zabavnije objasniti to na biber/voda/sapun način, pa da im to ostane u pamćenju i za posle svega ovoga. Da bismo vam pomogli kako to da izvedete, pogledajte video.

Društvene igre

Asocijacije, Ne ljuti se čoveče, Monopol, Riziko, Pantomima, kula od karata i ostale igre s kartama, ubacivanje novčića u čašu; Na slovo, na slovo…

Za generacije koje nisu imale današnju tehnologiju i koje su imale razne restrikcije i sankcije, mi i te kako znamo da „ubijemo“ vreme na kvalitetan način. Društvene igre su zato i opstale u vremenu smart telefona, da se zna ko je prvi zabavljao decu pre dugmića i tačskrinova.

Potpuno smo uvereni da ne morate deci davati po ceo dan mobilne telefone u ruke, tablete, laptopove, posaditi ih pred televizor, pa neka se sami zabavljaju, ima jako puno načina da nikome ne bude dosadno, a da iz svega ovoga izađemo mirne glave i ponosni na sebe kakvi smo roditelji. Što bi stara, dobra, izreka glasila:

Karantin je majka kreativnosti.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi