spot_img

Dubinsko pranje nameštaja – iskustva, cene, vredi li?

Ako razmišljate da li vam je potrebno dubinsko pranje nameštaja, odgovor je DA! Znamo već da jastuke treba prati na svakih par meseci, e pa zamislite onda šta se sve krije u nameštaju koji nije pran godinama, ili još gore, od kada je kupljen!

Odmah da vam kažemo, dubinsko pranje nameštaja je nešto što ne možete da izvedete sami, osim ako nemate adekvatan uređaj. Potreban vam je profesionalni usisivač, nadaleko jači od običnih kućnih i sredstva specijalno namenjena za ovakvu svrhu.

Dakle, osim ako ovo nemate kod kuće, rešenje je da pozovete profesionalca.

Šta sve spada pod dubinsko pranje nameštaja

Na prvom mestu to su dvosedi, trosedi, fotelje, zatim kreveti (dušeci), potom tapacirane stolice, naravno, tepisi, itisoni, tepih staze… dakle, sve što ima platnenu strukturu.

Kako izgleda proces?

Pre nego što pozovete servis, računajte na vreme koje je potrebno da se nameštaj osuši. U letnjem periodu, potrebno je par sati (kad pričamo o kompleksnijim srukturama, kao što su trosedi), dok je u jesenjim i zimskim mesecima potrebno i do dva dana.

Uglavnom je potrebno da najavite šta sve treba da se očisti, pošto je to proces koji pravi profesionalac ne može “zbrzati”.

Najpre se na površinu nanese sredstvo, a potom se četkanjem ravnomerno rasporedi po površini. Potrebno je nešto vremena da hemikalije odrade svoje, taman dok majstor popije kaficu.

Tada se prelazi na “usisavanje” tečnosti i prljavštine iz nameštaja i tu budite spremni na šok!

Iz prosečnog dvoseda/troseda koji se čisti jednom godišnje bukvalno će izaći litre blatnjave vode!

Nemojte da vas ovo prepadne, u pitanju su grinje i prašina koje se svakodnevno talože.

Da li dubinsko pranje nameštaja skida fleke?

U najvećem broju slučajeva, da, i to čak do 80%! Najveći broj fleka će nestati, kao da nikada nisu bile tu, dok one “teže”, uglavnom od masti ili koje postoje godinama, idu malo teže.

Joca, koji godinama čisti naš dom, je vrlo iskren po ovom pitanju – prema njegovim rečima, određene teksture su rizične za jača hemijska sredstva, stoga ih on izbegava, jer ne želi da ošteti plano. Stoga je preporuka da pozovete servis u što kraćem roku nakon što fleka nastane.

Naš kauč u dnevnoj sobi je doveo gotovo u fabričko stanje, s tim što je ostala neka masna flekica koja stoji tu ko zna od kada.

Cena?

Cena za dubinsko pranje nameštaja varira od komada, tojest, veličine. Neki servisi naplaćiju po kvadratnom metru (obično je to oko 300 dinara), a neki po komadu, tako da se dvosedi/trosedi, dušeci kreću od 1000 dinara pa naviše.

Kada pozovemo Jocu, servis svega što se može oprati u kući (trosed, dva francuska dušeka, dve tepih staze i fotelja) nas izađe oko 4000 dinara.

Koliko je potrebno ovo raditi?

Znate i sami da običan tepih u prosečnoj dnevnoj sobi ako se ne usisava dve nedelje postaje katastrofa prljav. E sada zamislite mesece, pa i godine kauča na kom se sedi, jede, spava.

Kada smo prvi put pozvali servis, bili smo šokirani količinom prljavštine koja je izašla iz kauča.

Joca je rekao da nema razloga za takvu reakciju, jer je normalno da se prljavština i grinje skupljaju na “najprometnijem mestu u kući”. Situacija nije bila puno bolja nakon par meseci kada smo ga ponovo pozvali (jer je jedan od naših pasa usvinjio pomenuti kauč).

Od tada Jocu zovemo dva puta godišnje, i mirni smo.

Dubinsko pranje nameštaja – zaključak

Toliko puta smo na ovom sajtu apostrofirali koliko je bitna higijena.

Prašinu je lako osisati ili prebrisati, ali pravi neprijatelj je uvek dobro sakriven. Iz tog razloga su naši stari iznosili na prvo proleće madrace, jastuke i tepihe na “lupanje” i da sunčevi zraci “ubiju” grinje.

Danas za time nema potrebe – dovoljno je da pozovete servis, makar jednom godišnje i mirni ste.

p.s. pored navedenih benefita – usisana je prašina, izvučena prljavština i fleke su nestale, vazduh je vrlo primetno svežiji.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi