spot_img

Dom je tamo gde je srce – kako da od svog prostora napraviš dom

Sve te slike u magazinima, na instagramima, u editorijalima, kod influensera, sve one bude maštu, daju nam osećaj estetske lepote, satisfakcije, daju nam ideje, uputstva i sve drugo što je divno na papiru.

Ali realnost je nešto drugo. Dom je tamo gde je srce. Napraviti od ma kog prostora dom je umetnost sama za sebe. Ovo znaju ne samo svi oni koji grade porodicu i žele najbolje za sebe i svoje najdraže, već i recimo brojne agencije za nekretnine Beograd koje uređuju po poznatom modelu stanove za prodaju upravo kako bi probudili taj osećaj topline, a kupcima ukazali na potencijal prostora za lep i udoban porodični život.

Koji su to detalji koji od kuće prave dom

Postoji veliki broj detalja koje možete uzeti u obzir kako biste ne samo do svoje kuće napravili dom, već i sačuvali svoj mir, bili praktični i uštedeli sebi vreme, resurse, a nekad i živce.

  1. Dom je tamo gde je sve po mom – ili ne

Divno je to kada živimo sami i uvek se setim svoje prve noći u stanu, najpre iznajmljenom, a onda svom. U prvom slučaju je stan bio namešten, a od mene se očekivalo da ništa ne diram, pa je blagi stres postojao u tom smislu. U drugom slučaju sam noć provela na daskama od kreveta, čekajući dušek koji je stizao rano sledećeg jutra, i ostale delove mog budućeg prostora koje sam birala ja, za sebe, po sebi i svom ukusu. Iz ove perspektive, to je sve bilo super, za jednu, eventualno dve osobe. Ali prostor je dom kada smo u njemu opušteni, mi i svi koji u njemu žive, kada imaju delić tog sveta i za sebe i kada postoji jedinstveni centralni deo u kojem se okupljaju svi. Moji svi su tada bili ja i pa-ja, a danas kada živim sasvim drugačijim životom, uviđam da je dosta toga što gledamo, netaknuto, savršeno, uređeno, zapravo – neostvarivo.

  1. Savršenstvo ne postoji

Koliko god da težim savršenstvu, uz dvoje dece, dva ljubimca, ljubav prema kuvanju, kreativi i igrama, netaknuti izgled i lepota iz časopisa može da se održava tek povremeno, uz dosta truda, zajedničkog rada i obzira. Ipak, ispeglane i prepeglane sitnice nisu uvek poenta, koliko je suština u tome da je dom mesto u kojem se ne gazi po jajima, u kojem nema straha, u kojem postoji atmosfera razumevanja i uvažavanja.

Kada se pomirimo sa tim da će uvek negde na podu biti igračaka, u sudoperi poneki sud, da će kreveti biti hiljadu puta razmešteni, shvatićemo da to nisu problemi već znak da u vašem domu živi igra, ljudi koji žive i dele hranu, zalogaje ljubavi i radosti, kao i deca koja skaču, bezbrižna i spokojna. I to je OK.

  1. Higijena

Ovo je stavka koja mora da bude među prvima na ovom spisku, iznad svega zato što je briga i nega o domaćinstvu vezana za to da svoje najbliže, kao i sebe, a posebno u vremenima punim izazova kao što je korona recimo, zaštitimo. Međutim, mnogi greše ovde, pre svega zato što sve kućne obaveze preuzimaju na sebe i što ne uče decu da je dom odgovornost jednako svih. Ono što se time propušta jeste bitan deo vaspitanja, ali i iz ugla psihologije to da osobe koje nemaju osećaj odgovornosti kasnije u životu bivaju suočene sa nizom psiholoških izazova, neuroza, potrebom za usmerenjem, osnovom. Nemojte se plašiti da decu naučite da sklone za sobom, nameste krevet, uredno slože odeću i bave se ličnom higijenom. Učite ih zašto su te stvari važne i zašto je prostor u kojem živimo za sve od svih.

Takođe, papirni ubrusi su zakon, a sprejevi za čišćenje, kao i prirodni preparati su preko potrebni za imati uvek pri ruci, kao i đubrovnik, krpe i tone sunđera. Možda grešim.

  1. Kulinarstvo i domaćinski pristup životu

Ne, ne mora svaka žena da bude vrhunska kuvarica, niti treba da to bude obaveza isključivo žene. Ali ima nečeg iskonskog u našim nastojanjima da se bavimo ognjištem, da pružimo, da damo. Moj suprug i ja kuvamo oboje, meni je to strast, njemu zadovoljstvo. Nekako spontano podelimo to ko, šta i kad treba da uradi. Ono što ostaje, svaki put kada uzmem nešto da spremam, jeste nada da će deca pamtiti to vreme puno divnih mirisa, topline i zajedničkih aktivnosti. Kroz spremanje supe, naučili su da vole sirovu šargarepu. Kroz mešenje hleba da prave ukrase za isti i igraju se na konstruktivan način. Kroz spremanje hrane koju delimo zajedno uz igranje društvenih igara, nadam se da uče to da sve može da se uradi ovako ili onako, odnosno da nema razloga da sve aktivnosti koje preduzimamo ne budu jednostavno – lepe, ukusne i mirisne.

  1. Ljubav

Poslednje, ali ne najmanje važno jeste ljubav. Dom je sigurnost koja toliko danas fali, ne samo deci, već i ljudima. Posledice koje ostaju kroz život u domu bez ljubavi su zaista tragične. Vika, psihološko, verbalno, pa nažalost i fizičko nasilje, samo su uočljive i merljive stvari. Toliko toga postoji još u energiji, u skrivenim porukama, pogledima, komentarima. Podrška ukućana, razumevanje i sloga čine dom. Ljubav prema procesu kroz koji svako od nas koji čine porodicu prolazi. Kada kažem porodicu, mislim i na ljude koji žive sami, njihovom odnosu prema sebi, poštovanju sopstvenog procesa i razvoja.

Kao što dete nešto neće naučiti ako mu lupate šamare da bi razumeo, tako ni vi nećete postati bolji ako sebe šamarate zbog svakog iskustva ili greške. Volite sebe pre svega, volite svoje ukućane, ljubimce, život sam i onda kada je teško – uložite taj ekstra napor da svoje okruženje, svet i trenutke učinite lepšim, a to je često stvar čisto naše odluke.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi