spot_img

Da li je stiglo pravo vreme za prelazak u neku kućicu van grada

Kada sam bila mala, svake godine bismo išli na letovanje u jedno malo mesto na obali Dunava, nedaleko od granice sa Rumunijom.

Piše: Aska Weidewald

Vikendica naših prijatelja nalazila se nadomak jedne trošne, a danas renovirane tvrđave. Na placu je bio voćnjak pun šljiva i divljih jabuka i vinove loze ispod trema koji je gledao na reku.

Ništa tu nije bilo luksuzno, pa ni poljski WC, kupanje iz bureta, čajna kuhinja sa vodom iz balona. Ali to vreme, druženje, knedle sa šljivama i karte na terasi, ormarić sa slatkišima, kupovanje na listu, zvuk krava koje se vraćaju sa ispaše, jurcanje za kokama, ponekad neki šator razvučen pored jer možda nije bilo mesta za sve, plivanje sa zmijama u Dunavu, razni jezici koje nisam razumela pa sve i da je i bio u blizini neki sudski tumac Beogradsvi ti sitni bljeskovi uspomena sa porodicom i prijateljima čine ono što bih nazvala najlepšim delom mog života.

Vikendica je koncept koji je nekada bio podrazumevan, mnogima bekstvo, odmor, prostor veći od skučenih gradskih ulica. Za one koji su došli sa sela u grad, to su posete rodbini i porodičnom domu. Za one koji su u gradu, ukoliko se namenski ne odluče na kupovinu kućice negde na selu ili vikendice na nekoj planini, jedino što preostaje je možda popularan AirBnB ili Booking opcija rentiranja nekretnina van grada.

Ovo odavno nisu rizične opcije, koriste se uveliko, a recimo na ovaj način sam otkrila prelepu kuću u Novom Sadu, koju vodi još divnija Boba (IG: @bo_inside). Zoru na toj terasi pamtim i dan danas, a i razvoj kućice koja prosto kao da zauvek svima koji su u nju zakoračili ostane pomalo dom.

I to je takođe jedna od suština – naći prostor koji je tokom vremena u kojem boravimo u njemu zaista naš dom. Druga kuća koju sam pronašla je jedna skrovita vila u Grockoj, gde sam kasnije slavila i rođendan. Koncept je možda bio neobičan za mnoge moje prijatelje, kao i duga vožnja i pomalo nejasan put, ali vreme pod zvezdama, na reci, deljenje ne jednog, već više obroka, ona realnost istinskog druženja i življenje života uz iskrene i jake odnose nije imala cenu. I podsetila me na svo to vreme nekada davno na Dunavu, na odnose koje su moji roditelji imali sa svojim prijateljima, na deljenje vremena i trenutaka za pamćenje. Eto, pamtim. Nekad sa setom, nekad sa radošću, nekad sa dubokom tugom što ih nije bilo još više i što nisu bili još duži.

Prednosti i mane odlaska van grada

Prednosti ovakvog vida odmora ovih dana su više nego jasne. Od prostora, preko potrebne izloženosti suncu, čistog vazduha, do prostog psiho-fizičkog odmora i opuštanja, zakoračiti makar i koji kilometar van grada ima brojne i velike benefite za sveukupno zdravlje čoveka.

Ovo sve važi višestruko ukoliko imate decu. Svako sa decom zna dobro to da im je preko potreban boravak napolju, na vazduhu i suncu. U kontekstu izolacije i karantina, ovo je veliki problem, koji se ne treba rešavati kršenjem propisa, ali se može zaobići upravo odlaskom u prirodu, neko manje mesto, plac, kućicu. Deca dobijaju siguran i izolovan prostor, mir, vazduh i sredinu u kojoj mogu lepo da se igraju, a odrasli danak duše i spokoj, kao i odsustvo kazni.

View this post on Instagram

🍃 #green #nature #garden #cotage #lazy #cat

A post shared by Luc Mandincova 🌒 (@lucmand_photo) on

Ukoliko recimo želite da više dana, ne samo vikend provedete u ovakvom smeštaju, problem može biti, a najčešće jeste – internet. Kada kontekst nije samo odmor, već ujedno i rad na daljinu, ovo je stavka koju morate dobro proveriti unapred. Obavezno proverite i opcije za nabavku, dostupnost, kao i radno vreme prodavnica posebno kada se radno vreme menja shodno svakoj novoj direktivi ili se dobro spakujte unapred. Imajte u vidu da ako idete na planinu, bukvalno se morate spakovati kao da idete u tri godišnja doba, i da će vam trebati i laganija i itekako debela odeća jer bude jako hladno uveče, a i tokom dana ako duva.

Ponesite adekvatnu obuću, obucite se slojevito kako kaže Nada Macura, ne zaboravite lekove, mazalice, i slično. Sve je ovo lakše kada posedujete neku kućicu van grada, jer vremenom lepo spremite sve što treba i ostavite, a u tom slučaju samo vodite računa o rokovima trajanja.

Sad je i idealno vreme za sitne popravke, prolećno spremanje i sređivanje okućnice, bašte i dekora.

Možda i za kupovinu nekretnina. Cene za kuće sa baštom u okolini Beograda su značajno niže od onih po gradu, a sada možda više nego ikad shvatamo da život van kruga dvojke, ili pak – van grada, bilo kojeg, nije toliko loš zapadnjački koncept i da ima nekog smisla u organizaciji života i na neki drugi način.

Svakako da stoji da vam je pre svega potreban auto, ali danas na sve ovo postoje i opcije rent-a-car usluga u slučaju da idete u neki smeštaj na dan ili dva.

Kada sve stavimo na tas, ono što se uvek pamti najviše u životu su iskustva. To su doživljaji i razmene koje imamo sa drugima, mirisi i ukusi i pejzaži koje ponesemo negde duboko u zenicama naših očiju.

Život je i osećaj avanture i života koji nas nosi, koji vodimo kuda želimo, ne pristajući na status quo, razmišljajući van kutije kako se kaže i insistirajući na tome da život bude baš ono što mi želimo, da postoje rešenja za svaku situaciju.

Kod kuće je najlepše!

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi