spot_img

Očas posla: Pripremite svoj dom za grejnu sezonu

Od pripreme otvorenog prostora do dubinskog čišćenja kuće i sezonske dekoracije, predstoji mnogo malih poslova kako biste svoj dom doveli do vrhunskog stila pre dolaska zime i Božića.

PRIPREMITE PROSTOR U DVORIŠTU, BAŠTI I TERASI

Photo by Eliza Lensa from Pexels

Nema razloga da zanemarite vrt ili terasu samo zato što napolju postaje sve hladnije. Zapravo, sve više ljudi koristi svoju baštu tokom cele godine.

Dani postaju sve kraći i hladniji, pa će piknici i večere na otvorenom uskoro postati daleka letnja uspomena. Kako biste bili sigurni da možete uživati na otvorenom i u svim godišnjim dobima koja vam se nude, uprkos hladnijem vremenu, preporuka je da napravite prostor za dnevni boravak u baštenskoj prostoriji ili stakleniku (može i zastakljena terasa).

Odlučite se za dve fotelje i stočić za kafu. Dodajte neke interesantne kreativne dodatke – starinsku stajaću lampu, korpu sa jabukama i nekoliko živopisnih jastuka.

Ne zaboravite, jesen je zapravo jedno od najvažnijih godišnjih doba za baštovanstvo. Pre svega, košenje travnjaka i podrezivanje živih ograda održaće vašu baštu urednom.

Ostali baštenski poslovi uključuju sečenje višegodišnjih biljaka koje su izumrle, podelu zeljastih višegodišnjih biljaka, premeštanje nežnih biljaka u staklenik ili zimski vrt.

Ne zaboravite i ostalje spoljne elemente: proverite crep i odžak, očistite oluke. Pre no što počnu kiše, ukoliko je potrebno, stavite nove okapnice. One štite fasadu i temelj od podlivanja vode (i slivanja na tuđu terasu).

KOMPLETNO ČIŠĆENJE KUĆE

Background photo created by pvproductions – www.freepik.com

Često razmišljamo o čišćenju kuće, ali zaboravljamo da je upravo ovaj period idealan za dubinsko čišćenje. Operite prozore detaljno i dobro, obrišite lajsne i izbrišite prašinu koja se često zaboravlja, poput abažura i vrhova ormara i polica. Počnite sa dnevnom sobom i krećite se po kući. Kada počnete sa kuhinjom, ne zaboravite da dubinski očistite rernu.

Ne zaboravite na tepihe i nameštaj i dubinski ga očistite, a zavese operite.

Soda bikarbona je sjajna za mnogo stvari uključujući i uklanjanje grinja i ukorenjene prljavštine u tapacirani nameštaj kao što su tepisi, kauč, dvosed, trosed, ugaona garnitura, fotelja. Savetujemo vam da prvo testirate kako materijal reaguje sa sodom bikarbonom iako je ona sigurna sa većinom materijala koji se koriste za tapaciranje.

Proverićete tako što nanesete sodu bikarbonu na ćošku koji je do zida i nije vidljiv da vidite kako materijal reaguje.

Nakon što se uverite da je sve u redu, možete da nastavite sa čišćenjem, za šta će vam trebati sledeće:

  • nekoliko krpa za čišćenje – najbolje mikrofiber
  • oštra četka
  • soda bikarbona
  • kućni usisivač sa nastavkom četke

Sada kada ste se pripremili za čišćenje, pratite sledeće korake:

Koristite oštru četku da iščetkate sve mrve, prašinu i ostale ostatke.

Pospite po kauču sodu bikarbonu i ostavite je 20 do 30 minuta. Ukoliko želite da pojačate efekat sode bikarbone, možete je pomešati sa suvim praškom za čišćenje tepiha kako bi postigli ekstra dubinsko čišćenje, ali i eteričnim uljima za svež miris.

Uzmite usisivač sa nastavkom četke da detaljno uklonite sodu bikarbonu ili miks prašaka koji ste koristili.

Za sve ukorenjene fleke koje niste uspeli da uklonite prethodnim koracima, možete da koristite Vanish ili neko drugo sredstvo za materijal sa čistom mikrofiber krpom za sušenje i uklanjanje fleka.

ZAŠTITITE PROZORE LEPLJIVIM SILIKONSKIM TRAKAMA

Silikon kao praktičan i efektan način zaptivanja je odličan izbor, a trebaće vam prijanjajuća folija koja se koristi za pakovanje namirnica, selotejp, makaze ili skalpel i akrilni silikon. Postupak je takođe jednostavan. Prvo morate da u potpunosti očistite ram prozora. Skinite svu nečistoću, da bi silikon mogao dobro da prione.

Zatim foliju zalepite na štok od prozora. To ćete uraditi tako što ćete zalepiti selotejp na nekoliko mesta na početak folije dok je u rolni, a drugi deo selotejpa zalepite za početak štoka od prozora (ili vrata). Onda odmotavajte foliju dok ne dođete do ivice štoka, i isecite je.

Ponovite postupak duž svakog dela gde je potrebno zaptivanje. Ovo radite kako biste zaštitili taj deo od silikona, i da se prozor ne bi potpuno zalepio. Zatim uzmite silikon i nanesite ga na okvir od prozora. Istisnite onoliko koliko mislite da će biti dovoljno. Kada završite ceo prozor, zatvorite ga. Ostavite da se suši 24 sata. Posle toga samo odstranite skalpelom višak silikona koji je iscureo.

SAVRŠENA KUĆNA DEKORACIJA, MIRISI I BOJE

Background photo created by pvproductions – www.freepik.com

Sveće i raspršivači stvaraju savršeno ugodno okruženje za opuštajuće veče, a na raspolaganju zaista postoji ogroman niz različitih mirisnih nota.

Nema ničeg tako finog od jesenjeg mirisa koji se širi kućom dok kapi kiše lupkaju po prozorima. Promenite izgled svoje dnevne sobe bogatim mirisima, autentičnim ukrasima i uramljenim slikama koji stvaraju prijatnu atmosferu. Moderne sveće u teglama sa mirisima đumbira, pite od bundeve, cimeta i kedrovog drveta upotpunjuju vrhunsku jesenju atmosferu.

Kada je reč o odabiru nijansi jastuka, pokrivača i posteljine, pomešajte suptilnu žutu boju, bogate narandžaste boje i duboke crvene tonove sa zemljanom smeđom bojom – sve one koje nas povezuju s jeseni – kako biste stvorili toplo, domaće okruženje.

Bez obzira na to da li ćete srediti celu sobu, presvući kauč ili dodati novi nameštaj, upotreba ovih boja će odmah doneti jesen u vaš prostor. Dodavanje novih jastuka i jastučića, pa čak i debelih vunenih ćebadi na sofu i krevet, zaista može da transformiše vaš prostor.

Umesto da kupujete nove jastuke, samo dokupite navlake za jastuke kako biste lako promenili izgled po vrlo maloj ceni. Slično, novi prekrivač može promeniti izgled sobe i oživeti prostor pogotovo ako ste umorni od gledanja istih posteljina svake noći.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi