spot_img

5 saveta za brzo i lako čišćenje doma

Čišćenje kuće počinje pre svega odlukom. Pre nego što krenete u veliko spremanje, ne smete zaboraviti one male stvari, ali i doneti odluke koje se tiču načina i forme čišćenja idealne za vaš dom.

Slično je i kada je u pitanju ciscenje i odrzavanje objekata koji su poslovnog tipa i kod kojih je ovo održavanje obimnije uglavnom, redovno i obavezno po zakonu, posebno u domenu ugostiteljstva recimo.

Ja nikada nisam bila entuzijasta za čišćenje, tako da mi j brzina i lakoća spremanja izuzetno važna. I uz ove savete, nekako čak i ja postižem da se ne pogušim od prašine i dlaka, s obzirom na ljubimce koje imam.

Evo kako se ja snalazim…

1. Čistim kada želim

Znam da ovo ne zvuči idealno, ali ukoliko ste iole racionalna osoba, nećete želeti da živite u svinjcu. Tako je generalno lako održavati prostore uz minimalan napor, ako se sve obaveze vezane za to raspodele na sitne taskove. Šta to znači? Čim vidim da nešto treba da se uradi, mentalno taskujem to i jednostavno prioritizujem. Nekad mi se baš usisava jer imam energiju koju želim da izbacim. Nekad me iznervira prašina na TV-u pa se za 5 minuta ukloni sa svih površina. Nekad baš ako se nešto desi, tipa prospe, ribanje krene odmah, ali to nekako i lakše padne jer naizgled nevidljiv zadatak postane itekako vidljiv i samim tim – nema prostora za izgovore i odlaganja.

2. Multitasking

Zašto bih sebe gledala dok perem zube? Za čas svako veče prebrišem slavine, lavabo, mašinu, tuš i to je u suštini to. Zašto da se smaram dok usisavam? Odvrnem muziku i vežbam. Malo trbušnjaci, malo noge… poneki čučanj… što da ne? Probajte pa se javite, a ovo može biti zabavno i za decu. Generalno, ja gledam da me niko ne vidi, jer jeste smešno. A ribanje takođe podleže ovakvim akcijama.

3. Podešavanje termina

Kada živite sami, šta god da negde ostavite, tu će da vas čeka, i niko sem vas neće vam pomoći (osim možda mame). To takođe znači da sve sudove koje skupite niko sem vas neće oprati ili popakovati u mašinu. Ja volim da počnem dan tako što namestim krevet, stavim kafu, a onda operem i sklonim, izvadim i stavim sudove. To je kratak i brz zadatak, a na ovaj način o čas posla sam nešto već obavila tog dana i imam osećaj nekog postignuća. Isto tako volim uveče da okačim veš kako bi me taj lepi miris opustio pred spavanje i kroz manuelnu aktivnost pomogao da potisnem sve poslovne obaveze i stresove tog dana. Oh, da… priznajte sebi sve te male uspehe. Preračunajte koliko je toga nedeljno, mesečno, godišnje… Posebno su žene sklone da uzimaju sve zdravo za gotovo. Pa nemojte.

4. Delegiram

Zaista ne podnosim peglanje. Zaista. Kačenje veša da, ali peglanje… nikako. Više štete nego koristi tu od mene, i da pitate moju majku, rekla bi vam koliko ludi zbog toga. Tako da rado preuzima to na sebe, sve samo da me ne gleda izgužvanu. Koliko god da se trudim da kupujem ono što se ne pegla obavezno, ipak volim i pamuk i košulje i haljine i normalno da mora. I tako mama pegla, a ja je vodim negde da se opusti i relaksira makar s vremena na vreme, i pazim da vidim ima li nešto što želi da je iznenadim. Naravno, ne zato što mi pegla, nego jer je volim i to bih radila svakako, ali hoću da kažem da ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ona voli to. Ja volim da kuvam. Sve to dođe na svoje.

5. Koristim ono što mi je pri ruci

Kuću zapravo možete očistiti i prirodnim sredstvima, uz pomoć raznih ekoloških preparata, sredstvima koja sadrže što manje hemikalija, što je recimo posebno značajno ukoliko imate malu decu ili ućne ljubimce.

Šta možete da prenamenite?

  • Pasta za zube

Upotreba: poliranje srebrnine i metala (odavno poznato, nema bolje).

  • Pčelinji vosak

Upotreba: poliranje poda, laminata, parketa i pojedinih drvenih delova nameštaja (pazite samo koje papuče imate, da ne biste kao ja zamalo izginuli u rođenoj kući).

  • Hidrogen

Upotreba: izbeljivač i antibiakterijsko sredstvo (odličan i za uši i usnu duplju).

  • Soda bikarbona

Upotreba: abrazivno sredstvo za čišćenje emajliranih površina (stoji mi pored lavaboa tako da nekad je iskoristim za čišćenje, a nekad i za zube, probajte, šokiraćete se koliko izbeli zube odmah).

  • Limun, mandarina, pomorandža

Upotreba: osveživač vazduha (koru stavim na radijator, ili iskapam u vodu od ovlaživača za radijator).

  • Boraks

Upotreba: čišćenje i uklanjanje mrlja od rđe (ovo nemam, ali znam da radi).

  • Natrijum karbonat

Upotreba: uklanja fleke od voska, masnoće i gareža (kome se nikad nije prosuo vosak negde i na nešto srećan je čovek).

  • Maslinovo ili jojoba ulje

Upotreba: poliranje drvenih komada nameštaja i drugih predmeta od drveta (znam, greota, ali rezultat neuporediv).

  • Esencijalna ulja

Upotreba: osveživači vazduha (hedonizam je koren sreće)

  • Lavanda

Upotreba: dezinfekcija (ja imam sprej sa primorja koji naprskam na jastuke u dnevnoj sobi ponekad ili na jastuke i mir i zen u sekundi).

Srećno, a ako baš ne možete neke stvari, hvala Bogu ima agencija za pomoć, pa čak i onih koji čiste ormare i sređuju. Nije jedino proleće za to. Uvek je vreme da se oslobodimo tereta i zagušenja u sebi i oko sebe. Let it go.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi