spot_img

5 mudrih ulaganja koja će sama sebe isplatiti i poštedeti vas štete i neugodnosti

Kada krene renoviranje kuće stana, ili se desi neki belaj pa treba sanirati štetu, normalno je nastojati da radovi prođu što jeftinije. Naravno, uvek je pametnije sređivati jedno po jedno, nego doterati cara do duvara.

Ipak, ne pokušavajući da vas odgovorimo od ekonomičnosti ili da sami majstorišete po stanu, određene intervencije jednostavno zahtevaju kvaliet, ili u suprotnom – biće belaja. Koliko se samo iznerviramo kad, na primer, kupimo po povoljnoj ceni simpatična kolica za pijacu, a ona se raspadnu posle trećeg korišćenja? Pa onda moramo da kupimo nova.

E sad zamislite kako o glavu može da nam se obije “štekarenje” na suštinski veoma bitnim stvarima (kome su popucale slavine tokom zime, zna o čemu je reč).

Razgovarali smo sa Mirkom S. koji preko sajta Honorarci obavlja usluge popravki i adaptacija na teritoriji šireg Beograda i on nam je skrenuo pažnju gde nikako ne treba birati povoljnu cenu pre kvaliteta.

#1 Kvalitet farbi za zidove

Ukoliko vam dom nije dovoljno osvetljen i ima slab protok vazduha, pri krečenju treba da odaberete što kvalitetniji materijal sa zaštitnim efektom, na prvom mestu od buđi i plesni.

Višegodišnja izloženost ovim pojavama gotovo sigurno dovešće do propadanja zidova (koje zatim morate posebno reparirati).

Naposletku, ovo je veoma štetno za zdravlje i izazivač je brojnih alergijskih i disajnih smetnji, naročito ako imate decu ili osetljiv organizam.

#2 Sve je bolje od lošeg drveta za pod

Često se mogu čuti argumenti protiv laminata u smislu da je on nezdrav i izgleda veštački, pa da bi se to izbeglo, pribegava paroli “daj samo da je drvo”. I tu problemi počinju.

Kao prvo, nije svako drvo za pod, naročito ako je po teksturi porozno. Uveg birajte puno ili lamelirano drvo i to od crvenog i belog hrasta, javora, lešnika. Međutim, ako se odlučite za neku jeftiniju varijantu, problemi su neminovni. U prvom navratu stradaće lak i površinski sloj, te će pod izgledati pohabano. Zatim pod počinje da puca pod opterećenjem i na delovima kuda se najviše hoda. Ovo sve je mamac za moljce i žiškove, koji jednom kad se odomaće – gotovo da im nema povratka.

Tako da, ako niste u mogućnosti da investirate u kvalitetno drvo, raspitajte se koje alternative garantuju što duži rok trajanja.

#3 Prozori

Verovatno najbitnija stvar u kući na kojoj ne treba štedeti, bez obzira za koju opciju se odlučite.

Prozori slabijeg kvaliteta, naročito oni starinski drveni koji se i dalje mogu videti, na prvom mestu slabo dihtuju, što implicirano dovodi do rasipanja energije, naročito u zimskim danima, usled čega je račun za struju uvećan i do 30%!

Dakle, da li drveni, aluminijumski ili PVC, zavisi od vašeg afiniteta i poimanja kvalitetnog življenja, bitno je da bude dobrog kvaliteta!

Mali feng šui savet: gledajte da vam prozori ne budu “blokirani” komadima nameštaja, nabacanim stvarima i slično, jer to znači i blokadu zdrave energije. Pristup prozoru treba da bude neometen, a za brži priliv dobre energije, okačite zvončiće ili windchimes.

4# Gde su prozori, tu su i okapnice

Da nema oluka i okapnica, rok trajanja nekog objekta (bilo kuća ili zgrada), ne bi premašio 30 godina. Zašto? Okapnice sprečavaju prodor vode unutar doma, kao i prostor između izolacije i bloka. U prevodu, da ih nema, zidovi bi bukvalno istrulili, a zatim se urušili.

Okapnice se proizvode od različitih metala, u čemu prednjači aluminijum zbog svojih benefita. Sve traženije su i betonske okapnice, naročito kod ljudi koji imaju kuće, jer efikasno sprečavaju podlivanje vode pod temelje.

#5 Ventilacija u kuhinji

Osim što eliminiše mirise tokom kuvanja ili one koji dolaze usled upotrebe plina, ventilacija će vas poštedeti i mnogih neprijatnih pojava, kao što je stvaranje užeglosti (naročito na plastičnim površinama), pojave kuhinjskih moljaca i propadanja određenih namirnica.

Čist, nekontaminiran vazduh u kuhinji preduslov je zdrave kulture ishrane. 

Kako se rešiti prljavštine i neprijatnih mirisa iz kuhinje jednom za svagda

Da li ste imali neku od ovih situacija? Ili smo propustili neki bitan savet? Ne ustručavajte se da nam pišete.

Zaprati @kod.kuce na Instaću!

Prateći naše savete tvoj dom će izgledati gospodski i otmeno!

OSTAVI KOMENTAR

Unesi komentar!
Unesi svoje ime ovde

Najčitanije:

Kod kuće zajednica

Pridruži se FB grupi